OSN: Došlo k hromadnej vražde? Utečencov zrejme zámerne utopili

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vyzval príslušné štáty k dôslednému vyšetreniu pravdepodobného potopenia člnu so stovkami utečencov v Stredozemnom mori a k potrestaniu páchateľov. Incident, počas ktorého sa minulý týždeň utopilo až 500 utečencov, bol podľa neho hromadnou vraždou.

19.09.2014 15:32
imigrácia, Lampedusa Foto:
K talianskym brehom prichádzajú mesačne tisícky utečencov.
debata (15)

Podľa doterajších výpovedí niekoľkých utečencov, ktorí tragédiu prežili, vyšli na svoju cestu do Európy 6. septembra z egyptského prístavu Damietta. Väčšina pasažierov boli Palestínčania, Sýrčania, Egypťania a Sudánci. Organizátori plavby donútili stovky utečencov počas cesty trikrát prestúpiť na inú loď. Keď ich však nútili prestúpiť štvrtýkrát, utečenci sa vraj vzbúrili.

Pristavené plavidlo sa im zdalo príliš malé pre toľko ľudí a báli sa, že sa preťažená loď potopí. Medzi utečencami a skupinou prevádzačov došlo údajne k potýčke a prevádzači nakoniec loď s utečencami asi 500 kilometrov od Malty zámerne potopili. Podľa svedkov bolo v podpalubí asi tristo ľudí, ktorí nemali najmenšiu šancu sa dostať von.

„Bezcitný akt úmyselného nárazu do člnu plného stoviek bezbranných ľudí je zločin, ktorý nesmie zostať nepotrestaný,“ povedal Husajn. „Ak sú popisy svedkov skutočne pravdivé – a vyzerajú byť veľmi vierohodné – máme tu do činenia s niečím, čo možno v podstate označiť za hromadnú vraždu v Stredozemnom mori,“ vyhlásil vysoký komisár.

Na palube bola viac ako stovka detí

Podľa tých, čo prežili, mohlo byť na palube vyše 100 detí mladších ako desať rokov. Prevádzači si údajne účtovali až 4-tisíc dolárov (takmer 3-tisíc eur) za každého utečenca.

„Reakcia nesmie byť menej dôkladná len preto, že obeťami sú cudzinci a zločin sa stal na otvorenom mori,“ povedal Husajn.

Všetci svedkovia zhodne tvrdia, že prevádzači boli Egypťania a Palestínčania. Husajn vyzval grécke, maltské a talianske úrady k zdieľaniu informácií o totožnosti pašerákov ľudí s egyptskými úradmi, ktoré by mali začať s dôkladným vyšetrovaním.

Ak sa informácie o potopení lode ukážu ako pravdivé, potvrdí to mimoriadne smutnú tohtoročnú štatistiku, podľa ktorej v Stredozemnom mori za deväť mesiacov zomrelo tritisíc migrantov. Vlani to bolo 700 za celý rok.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Stredozemné more #imigranti