Guinejčania zabili úradníkov, ktorí ich prišli varovať pred ebolou

Pri útoku rozhorčených dedinčanov na tím vládnych úradníkov vykonávajúcich informačnú kampaň o epidémii eboly bolo na juhovýchode Guiney zabitých osem jeho členov. Agentúre Reuters to telefonicky z hlavného mesta Conakry potvrdil vládny hovorca Damantang Albert Camara. Medzi mŕtvymi sú podľa neho traja novinári.

19.09.2014 16:50
ebola, Nigéria, lekár, zdravotník, Foto: ,
Podľa najnovších štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ebola už zabila najmenej 2 630 ľudí, nakazených je ďalších najmenej 5 357 osôb.
debata

„Osem tiel sa našlo v dedinskej latríne. Tri mali prerezané hrdlo,“ povedal Camara. Šesť osôb bolo podľa neho v súvislosti s prípadom zatknutých. Incident sa odohral v utorok v obci Wome nedalo mesta Nzérékoré. Táto oblasť je epidémiou smrtiaceho vírusu v Guinei zasiahnutá najviac.

Agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaných svedkov uviedla, že troch členov informačného tímu dedinčania stále zadržiavajú. V delegácii bol podľa nej tiež miestny guvernér a manažéri zdravotníckych stredísk a nemocníc.

Podľa najnovších štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ebola už zabila najmenej 2 630 ľudí, nakazených je ďalších najmenej 5 357 osôb. Epidémia zasiahla hlavne Libériu, Sierra Leone a Guineu, vírus sa rozšíril aj do Senegalu a Nigérie. Medzi nakazenými je aj 318 lekárov a ďalších zdravotníckych pomocníkov, 151 z nich nákaze podľahlo.

Z Libéria evakuovali francúzsku dobrovoľníčku z organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ktorá sa v krajine nakazila ebolou. V noci na piatok ju špeciálne upraveným lietadlom prepravili do vojenskej nemocnice Bégin pri Paríži, kde bude „experimentálne ošetrená“, povedala v piatok v rádiu RTL ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová.

Snahy miestnych úradov v boji proti ebole značne komplikuje prístup miestnych obyvateľov, medzi ktorými sa šíri strach a dezinformácie. Podľa mnohých z nich je ebola „vynálezom bielych na zabíjanie černochov“, sú preto skeptickí voči zdravotníckym úradom a lekárom a dôverujú skôr tradičným liečiteľom.

Západoafrická Sierra Leone vyhlásila trojdňový zákaz vychádzania. Až do nedele majú zdravotnícki pracovníci v rámci kampane proti šíreniu tejto smrtiacej epidémie chodiť od domu k domu, aby obyvateľov informovali o nákaze a jej šírení. Miestne úrady si od toho sľubujú, že objavia prípadné nakazené osoby a zabránia ďalšiemu šíreniu nákazy.

„Musíme obmedziť slobodu pohybu všetkých občanov, aby sme zabránili priamemu osobnému kontaktu,“ povedal agentúre DPA hovorca vlády Abdulai Baratay.

Podľa informácií miestnych médií bolo v krajine mobilizovaných okolo 21-tisíc pomocníkov, ktorí majú obyvateľstvu vysvetľovať preventívne opatrenia proti nákaze a rozdať ľuďom 1,5 milióna kusov mydla.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #ebola #Guinea