Austrália zvýšila po teroristickej hrozbe ochranu parlamentu

Po odhalení hrozieb zo strany islamských radikálov v Austrálii posilnila vláda ochranu parlamentu v Canberre. Premiér Tony Abbott pre novinárov povedal, že pred a vo vnútri budovy budú permanentne rozmiestnení policajti.

19.09.2014 17:44
Austrália, polícia, teroristická hrozba Foto: ,
Austrálsky parlament bude prísne strážený z obáv pred teroristickým útokom.
debata (2)

Opatrenia nasledujú po tom, čo začiatkom mesiaca Abbott dostal avízo, že „teroristické siete“ zvažujú možné útoky na vládnych predstaviteľov ako aj budovu parlamentu v hlavnom meste.

Tieto kroky prichádzajú len deň po tom, čo polícia vo štvrtok uskutočnila veľkú protiteroristickú operáciu v Sydney a Brisbane a zatkla 15 podozrivých islamistov. Bol to doteraz najväčší policajný zásah v histórii krajiny, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 800 členov štátnej a federálnej austrálskej polície. Jeho cieľom bolo zabrániť plánom Islamského štátu uskutočniť v Austrálii vraždy, ktoré mali údajne zahŕňať verejné stínanie.

Austrália minulý týždeň zvýšila stupeň teroristickej hrozby na vysoký, pričom ako dôvod uviedla možnosť teroristických útokov zo strany austrálskych občanov zradikalizovaných v Iraku a Sýrii. Vláda je znepokojená počtom občanov, ktorí odišli bojovať do zahraničia po boku militantných skupín. Austrálske úrady tvrdia, že až 160 Austrálčanov je buď zapojených do bojov, alebo ich aktívne podporujú. Najmenej 20 sa už z Blízkeho východu do Austrálie vrátilo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Austrália #teroristická hrozba