Porošenko 'pritvrdil': S dekami sa nedá vyhrať vojna

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nalietal ďalšie tisíce kilometrov s cieľom získal hmatateľnú podporu zahraničia. V Kanade a USA získal potlesk a zopár desiatok miliónov dolárov, ale žiadne zbrane, po ktorých volá od začiatku občianskej vojny na juhovýchode Ukrajiny.

20.09.2014 11:00
Petro Porošenko, Barack Obama Foto: ,
Prezident USA Barack Obama (vpravo) v Oválnej pracovni Bieleho domu ubezpečil ukrajinského lídra Petra Porošenka najmä o americkej morálnej podpore Kyjeva.
debata (55)

A to napriek tomu, že hovorí stále aj o mierovom riešení krízy. Aj v piatok pokračovalo v Minsku ďalším kolom rokovanie kontaktnej skupiny o situácii na Ukrajine.

„Americký národ je na strane Ukrajiny. Budeme pokračovať v mobilizácii medzinárodného spoločenstva s tým, aby Rusko pochopilo, že Ukrajina chce udržiavať dobré vzťahy so všetkými susedmi na západe i východe a nemá právo diktovať svoje podmienky Ukrajine,“ cituje britská BBC slová prezidenta USA Baracka Obamu počas stretnutia s Porošenkom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Stalo sa to krátko po tom, čo ukrajinský líder zožal búrlivý potlesk v Kongrese USA za svoj emotívne ladený prejav.

„Deky a okuliare na nočné pozorovanie, ako aj konzervy sú síce veľmi dôležité, ale vojnu nemôžeme vyhrať iba s dekami,“ vmietol Porošenko dosť nediplomaticky do tváre kongresmanom konštatovanie, o ktorom dávno vedia. Nepomohlo. Rovnako ako kongresmani aj americký prezident Obama nesľúbil Porošenkovi požadované dodávky „smrtonosných i nesmrtonosných“ zbraní. Ak sa teda nepodarilo dohodnúť niečo v zákulisí, tak vo vzduchoprázdne zostala aj požiadavka Kyjeva týkajúca sa spojovacej techniky, výzvedných bezpilotných lietadiel, protitankových i útočných konvenčných zbraní. Nehovoriac o prísune informácií zo špionážnych družíc.

„USA dodajú Ukrajine vojenské zariadenia, ale nie zbrane,“ počul jasne Porošenko od Obamu informáciu, kvôli ktorej podľa pozorovateľov nemusel ani cestovať na druhú stranu sveta. Aj keď, pravda, prezident USA už pred samotným stretnutím vyhlásil, že „viac, ako hovoriť o podpore Ukrajiny, je osobné prijatie ukrajinského prezidenta v Bielom dome“.

Stačí slovo a fotografie?

Aj viacerí ukrajinskí politológovia vyzdvihujú hlavne prítomnosť Porošenka v Kongrese USA a v Oválnej pracovni Bieleho domu.

„Verejné prejavy a fotografie môžu pomôcť prezidentovi na domácej scéne. A to aj keď sa do Kyjeva vráti s prázdnymi rukami,“ napísal denník Washington Post opierajúc sa pritom o vyjadrenie ukrajinského politológa Jevgenia Magdu. Podľa neho už samotná skutočnosť, že Porošenko navštívil Obamu, je vážnym krokom pre Ukrajincov.

Návrat s prázdnymi rukami

Prvé reakcie na návštevu ukrajinského prezidenta vo Washingtone potvrdzujú pôvodné očakávania. „Ukrajinského lídra ubezpečia o americkej hospodárskej a vojenskej pomoci. Niečo sa podarí realizovať, ale nič z toho nebude postačovať na záchranu Ukrajiny pred ekonomickým krachom, ktorý sa začne na jar budúceho roku,“ citujú agentúry ešte z predpovede a dnes skutočnosti amerického politológa Daniela McAdamsa.

Jeho kolega William Pomerantz z washingtonského Kennan Institute sa pokúša obhajovať zdržanlivosť Američanov tvrdením, podľa ktorého „USA nemajú jednoducho prostriedky, ale ani želanie poskytovať dodatočné zdroje v súčasnej kríze“. Podľa neho Ukrajina si bude musieť uvedomiť, že si musí poradiť s problémom sama. V tejto súvislosti nielen Pomerantz upozorňuje, že Washington dnes dáva prednosť skôr boju s teroristami Islamského štátu ako situácii na Ukrajine.

Americký politológ Daniel McAdams pritom upozorňuje: „Ukrajinci, ktorí podľahli klamu, že ak pretrhnú kontakty s Ruskom a objímu sa s USA a EÚ, budú čoskoro bohatí ako Nemecko a USA, čoskoro pochopia, že americké zasahovanie sa najčastejšie končí tým, čo vidíme dnes v Líbyi a nie vo Švajčiarsku“.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Ukrajina #Porošenko