Kyjev a separatisti sa dohodli na nárazníkovej zóne

Zástupcovia Kyjeva a proruskí separatisti sa v noci z piatka na sobotu dohodli na vzniku 30-kilometrovej nárazníkovej zóny medzi oboma stranami na východe Ukrajiny, z ktorej majú byť stiahnuté všetky ťažké zbrane.

20.09.2014 02:18
Ukrajina, Minsk, proruskí separatisti Foto: , ,
Kyjev a lídri proruských rebelov sa na rokovaní v bielorusom Minsku dohodli na vytvorení nárazníkovej zóny. Zľava: Alexander Zacharčenko, líder rebelov v Donecku, ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov, Igor Plotnický, líder rebelov v Luhansku, Heidi Tagliavini za OBSE, bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma.
debata (173)

Zónu budú kontrolovať pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Takzvaný akčný plán pre mier, ktorý má zabezpečiť väčšie dodržiavanie opätovne porušovaného prímeria, by mal nadobudnúť účinnosť do 24 hodín.

„Podpísali sme memorandum,“ povedal po sedemhodinovom rokovaní v Minsku zástupca prozápadnej kyjevskej vlády, niekdajší ukrajinský prezident Leonid Kučma. Podľa agentúry Reuters spresnil, že delostrelectvo oboch strán sa má stiahnuť o 15 kilometrov od frontovej línie, čím vznikne nárazníková zóna v šírke 30 kilometrov.

Uzavreli aj dohodu o zákaze preletov vojenských lietadiel nad touto časťou východnej Ukrajiny a tiež o stiahnutí všetkých zahraničných ozbrojencov. To sa podľa agentúry AP týka ruských vojakov, ktorých pôsobenie na Ukrajine Rusko vytrvalo popiera. Dohliadnuť na to majú podľa ruského zástupcu Michaila Zurabova pracovníci OBSE. Švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová, ktorá v Minsku zastupovala OBSE, uviedla, že pozorovatelia sa budú pohybovať v nárazníkovej zó­ne.

Dokument by mal vytvoriť „zónu úplného bezpečia,“ povedal podľa agentúry AFP jeden zo separatistických vodcov Igor Plotnitskij. Druhý povstalecký predák Alexander Zacharčenko podľa agentúry DPA dodal, že o budúcom štatúte regiónu Donbasu sa bude vyjednávať neskôr. Podľa AP tak bola najkontroverznejšia otázka odsunutá zatiaľ bokom. Zacharčenko upozornil, že názory Kyjeva a rebelov na právny výklad štatútu sa ešte značne líšia a preto je potrebné o tom ďalej viesť rozhovory.

Podľa zákona prijatého tento týždeň ukrajinským parlamentom bude mať východ rozsiahlu autonómiu a voľnosť v používaní ruštiny. Schválená bola tiež amnestia pre povstalcov, ktorí sa nedopustili teroristických či­nov.

Počas piatich mesiacov bojov medzi povstalcami a vládnymi jednotkami bolo zabitých viac ako 3000 ľudí.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti