Na Ukrajinu dorazil ďalší ruský konvoj, hranicu prešiel v noci a bez kontroly

Tretí konvoj kamiónov, ktorý vypravili Rusi podľa ich slov s humanitárnou pomocou na východnú Ukrajinu, došiel ráno do Donecka. Nákladné autá neprehliadli ani ukrajinskí pohraničníci, ani pracovníci Červeného kríža, píše ruský spravodajský server newsru.com.

20.09.2014 09:14
konvoj, Rusko, Ukrajina Foto: ,
Rusko vyslalo na východnú Ukrajinu už tretí konvoj kamiónov s humanitárnou pomocou, ich náklad však nikto neskontroloval.
debata (47)

Asi 200 kamiónov je podľa ruskej strany naložený potravinami, generátormi, liekmi, teplým oblečením a pitnou vodou vo fľašiach pre obyvateľov mesta, ktorých bolo pred vojnou približne milión. Celková hmotnosť nákladu je okolo dvetisíc ton.

Ukrajinských pohraničníkov, colníkov a pracovníkov Červeného kríža vraj neraz vyzvali skontrolovať náklad, ale „odmietli bez uvedenia dôvodov“, uviedla ruská štátna agentúra ITAR-TASS. Na mieste už vykladajú náklad, potom sa kolóna vráti do Ruska, dodala.

Červený kríž nemôže kontrolovať bez dohody

Červený kríž však opakovanej upozorňoval, že nemôže pomáhať dodávke ruskej pomoci bez toho, že by sa Moskva a Kyjev dohodli na všetkých technických aspektoch operácie, podotkol server. Pripomenul, že aj predchádzajúci ruský konvoj prišiel na Ukrajinu v noci a bez ukrajinskej kontroly.

Prvý konvoj s pomocou pre obyvateľov východnej Ukrajiny, kde si päťmesačný konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi jednotkami vyžiadal 3-tisíc obetí na životoch a vyhnal z domovov státisíce ľudí, vypravili z Ruska 12. augusta.

Po sporoch ohľadom kontroly a trasy prešiel 22. augusta bez súhlasu Kyjeva hranicu a do večer došiel do Luhanska. Do rovnakého mesta prišiel pred týždňom aj nasledujúci konvoj.

Lavrov avizoval vyslanie ďalšieho konvoja

Vyslanie tretieho konvoja avizoval pred troma dňami ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý argumentoval, že humanitárna situácia v konfliktnej oblasti je katastrofálna.

Humanitárnu pomoc obyvateľom bojovej zóny na východe Ukrajiny predpokladá jeden z bodov tzv. minského protokolu o uzatvorení prímeria, na ktorom sa dohodli Kyjev so zástupcami povstalcov.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #humanitárny konvoj