V Glasgowe sa pobili stúpenci a odporcovia škótskej nezávislosti

V najväčšom škótskom meste Glasgow došlo v noci na sobotu k stretu medzi triumfujúcimi stúpencami zachovania jednoty s Veľkou Británou so stúpencami nezávislosti Škótska, ktorí zostali sklamaní z výsledkov štvrtkového referenda. Zasahovať musela polícia, ktorá šiestich výtržníkov zatkla.

20.09.2014 11:29
Škótsko, nepokoje Foto: ,
Polícia musela v Glasgowe zasahovať pre nepokoje, ktoré vznikli medzi stúpencami a odporcami škótskej nezávislosti.
debata (15)

Škóti v referende odmietli perspektívu nezávislosti svojej krajiny nečakaným rozdielom desiatich percent. Líder škótskych nacionalistov Alex Salmond kvôli prehre ohlásil rezignáciu, Londýn a Európska únia i USA sa naopak vydýchli.

Výtržnosti v Glasgowe sa začali v piatok večer, keď sa stovky triumfujúcich unionistov zhromaždili na najrušnejšej križovatke v meste. S britskými vlajkami v rukách zborovo spievali britskú vlasteneckú pieseň Rule, Britannia! a mnohí zapaľovali svetlice. Potom obsadili aj námestie George Square, ktoré bolo v minulých dňoch dejiskom veľkých mítingov obhajcov samostatnosti Škótska.

Správa o ubodanom mužovi sa nepotvrdila

Oba tábory sa snažila od seba oddeliť polícia, veľký počet policajtov na koňoch hliadkoval aj v okolitých uliciach, aby v zárodku bránil vzplanutiu ďalších bitiek. Polícia podľa BBC informovala o šiestich zatknutých. Žiadne informácie o prípadných zranených ale nemá.

Oficiálne sa tak nepotvrdila správa, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach. Podľa nej bol na námestí George Square údajne dobodaný jeden z odporcov škótskej nezávislosti.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #výtržnosti #Glasgow