Vracajú sa praktiky z čias studenej vojny? Ruské stíhačky sa priblížili k Aljaške

Americké a kanadské vojenské lietadlá zachytili pri Aljaške šesť ruských lietadiel. Informovalo o tom Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej a kozmickej obrany (NORAD).

20.09.2014 14:21
Sliač, letecký deň Foto:
Ruské stíhačky sa objavili nad Aljaškou, vzdušný priestor USA a Kanady nakoniec nenarušili. /Ilustračné foto/
debata (396)

Podľa podplukovníka Michaela Jazdyka vyslali USA oproti dve stíhačky F-22 a Kanada dve CF-18. Severoamerickí piloti zaznamenali na ruskej strane dve stíhačky Mig-31, dva bombardéry dlhého doletu typu Tupolev a dve tankové lietadlá IL-78.

Ruské stroje po stretnutí so severoamerickými oblasť opustili bez toho, aby narušili vzdušný priestor USA a Kanady.

USA vyslali stíhačky pre výstrahu

Jazdyk povedal, že severoamerické stíhačky vyslali do vzduchu preto, aby ukázali Rusom, že ich pohyb zaznamenali a tiež pre výstrahu, že sú pripravení chrániť vzdušný priestor USA a Kanady. Za posledných päť rokov vyslal NORAD stíhačky naproti viac ako 50 ruským bombardérom, ktoré sa blížili k severoamerickému vzdušnému priestoru.

Podobné strety boli pomerne bežné v čase studenej vojny. V 90. rokoch aj vinou hospodárskych problémov ruských ozbrojených síl sa podobné výlety prakticky skončili.

Provokácie sa vrátili s Putinom

Po tom, čo ruskú politiku začal mocensky razantne ovplyvnňovať prezident Vladimir Putin, opäť začalo k týmto stretom dochádzať.

Kanada naposledy pred jedenástimi dňami obvinila Rusko za „zbytočnú provokáciu“, keď tri ruské lietadlá preleteli nad kanadskou fregatou, ktorá sa v Čiernom mori zúčastňovala cvičenia NATO.

Medzi Moskvou a Západom v súčasnosti panuje napätie pre zostrujúce sa protiruské sankcie v dôsledku konfliktu na východe Ukrajiny.

396 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Kanada #stíhačky #vzdušný priestor