Veliteľ NATO: Prímerie je len na papieri, ruskí vojaci sú stále na Ukrajine

Ruské jednotky sú stále na Ukrajine, vyhlásil v sobotu vo Vilniuse vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove. Podľa neho je prímerie, ktoré platí na východe krajiny, pokojom zbraní „len podľa mena“.

20.09.2014 19:59
Philip Breedlove, NATO Foto: ,
Vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove tvrdí, že ruskí vojaci sú napriek prímeriu ďalej na Ukrajine prítomní.
debata (137)

„Násilie sa v tejto oblasti vôbec nezmenšilo, napríklad počet odpálených delostreleckých striel za posledných pár dní je rovnaký, ako pred prímerím,“ tvrdí Breedlove.

„Keď hovoríme o ruských ozbrojených silách, musím povedať, že sa stále nachádzajú vo vnútri Ukrajiny,“ povedal Breedlove. Neuviedol však žiadne podrobnosti o možnom počte týchto ruských vojakov. (Prečítajte si aj článok Komu sa nepáčila reportáž o padlých ruských vojakoch? Štáb BBC prepadli)

Rusi vraj nie sú len na hranici

Ako dodal, hranicu na východe Ukrajiny strážia ruskí vojaci a proruské jednotky a vzhľadom na pohyb týchto síl cez hranicu v oboch smeroch je nemožné hovoriť o nejakých presných číslach.

„Situácia na Ukrajine nie je v týchto chvíľach vôbec dobrá,“ povedal veliteľ NATO na tlačovej konferencii. Prímerie by síce malo platiť, ale to, čo sa „deje na mieste, je úplne iný príbeh“.

Podľa Breedlovea je síce pravdou, že za posledný týždeň sa počet ruských vojakov na Ukrajine výrazne znížil a oni sa vrátili na ruskú stranu hranice. „To je dobré, ale nevrátili sa domov, sú tam stále k dispozícii, aby zatlačili vojenskú silu na Ukrajinu, keď si to ruskí vládni predstavitelia rozmyslia,“ dodal americký veliteľ.

NATO projektu nárazníkovej zóny verí

Vrchný veliteľ síl NATO v Európe však dúfa, že vytvorenie nárazníkovej zóny medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami prispeje k stabilizácii situácie. Na vzniku nárazníkového pásma, z ktorého majú byť stiahnuté ťažké zbrane, sa v noci na sobotu dohodli zástupcovia Kyjeva a proruských separatistov, ktorí rokovali v Minsku.

Zónu majú kontrolovať pozorovatelia OBSE. Akčný plán za mier, ktorý má zaistiť väčšie dodržiavanie porušovaného prímeria z 5. septembra, vyjednávala na rokovaní v Minsku tzv. kontaktná skupina, v ktorej boli okrem zástupcov Ukrajiny a separatistov aj zástupcovia OBSE a Ruska. (Viac v článku Kyjev a separatisti sa dohodli na nárazníkovej zóne)

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #prímerie #Ukrajina