Pápež: Nerozlučnosť manželstva platí. Jeho anulácia by však nemala trvať roky

Pápež František začal s prvými krokmi vedúcimi k zjednodušeniu cirkevného postupu pre vyhlásenie neplatnosti manželstva. Reforma týchto procedúr by mala viesť k tomu, že katolíci budú môcť ľahšie ukončovať problematické manželstvá, ktoré nie sú v súlade s cirkevným právom. V súčasnosti je tento proces zdĺhavý a trvá aj niekoľko rokov.

21.09.2014 08:42
pápež František Foto: ,
Pápež František chce zjednodušiť zdĺhavý proces anulácie manželstva.
debata (2)

Pápež podľa vyhlásenia Vatikánu menoval 11-člennú komisiu expertov na kanonické právo a teológiu. Tá by mala navrhnúť zjednošujúce zmeny súdnych procedúr pre anulovanie manželstvo „pri zachovaní princípu nerozlučnosti manželstva“.

Katolícka cirkev rozvody neuznáva, ale jej súdy rozhodujú v prípadoch, keď niektorý z cirkevne zosobášených manželov žiada o vyhlásenie manželstva za neplatné od samého začiatku.

O platnosti manželstva rozhoduje cirkevný súd

Platnosť manželstva prešetruje cirkevný súd. Po procese a dokázaní zákonných prekážok sa v určitých prípadoch deklaruje nulita. To však neznamená, že sa zruší platnosť manželstva, ale oficiálne sa vyhlási, že manželstvo nikdy právoplatne nevzniklo. Môže ísť napríklad o prípady, že manželstvo od začiatku neplnilo svoju funkciu, prípadne došlo k zatajeniu závažných skutočností u jedného z manželov.

Manželstvá sa väčšinou anulujú na úrovniach miestnych biskupstiev, každé rozhodnutie však musí preskúmať ďalší súd. Mnohí z vyše miliardy katolíkov vo svete sa v posledných desaťročiach sťažujú na to, že takýto postup je príliš komplikovaný, zastaraný a zdĺhavý.

Prinesie biskupská synoda zmeny?

Začiatkom októbra sa v Ríme zíde biskupská synoda, ktorá sa má radiť o učení katolíckej cirkvi vo veciach rodiny a sexuálnej morálky. Hlavou témou diskusií by mal byť fakt, že rozvedeným nie je povolené sväté prijímanie.

Istá časť biskupov žiada ústupky voči rozvedeným a pápež týmto volaniam vychádza v ústrety. Jeho kurz však tento týždeň kritizovala v novej knihe pätica kardinálov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #manželstvo #katolícka cirkev #anulácia