Muž, ktorý prenikol do Bieleho domu, mal nôž. Obama tajnej službe dôveruje

Šéfka americkej tajnej služby Julia Piersonová nariadila sprísnenie bezpečnostných opatrení v okolí Bieleho domu po tom, čo v piatok museli sídlo amerického prezidenta evakuovať kvôli mužovi, ktorý vtrhol do jeho areálu.

21.09.2014 10:45
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama napriek incidentu svojej tajnej službe ďalej verí.
debata (18)

Americká prokuratúra uviedla, že zadržaný votrelec, identifikovaný ako 42-ročný Omar Gonzalez z Texasu, mal pri sebe nôž. Tajná služba pritom pôvodne tvrdila, že muž nebol ozbrojený.

Gonzales bol podľa prokuratúry obvinený z nezákonného vstupu so „smrtiacou č nebezpečnou zbraňou“, hrozí mu až desaťročné väzenie. Podľa CNN mal Gonzalez vo vrecku nohavíc zatvárací nôž so zubatým ostrím dlhým deväť centimetrov.

Dva incidenty za sebou

Hovorca tajnej služby už predtým oznámil, že v sobotu pre nepovolené vniknutie do areálu Bieleho domu zadržali ďalšieho muža. Ten najskôr došiel k vstupu do Bieleho domu peši a poslali ho preč. Potom prišiel svojím autom.

„Odmietal sa vzdialiť a preto ho zadržali pre nepovolené vniknutie,“ povedal hovorca. Zatiaľ nič nenaznačuje, že by tento sobotňajší incident nejako súvisel s piatkovou udalosťou.

V piatok evakuovali zamestnancov Bieleho domu a novinárov z bezpečnostných dôvodov po tom, čo Gonzalez preskočil plot a vstúpil do sídla amerického prezidenta hlavným vchodom. Krátko na to ho zadržali príslušníci prezidentovej ochranky. Zhruba po pol hodine sa všetci mohli opäť vrátiť späť.

Gonzalez údajne preskočil plot na severnej strane Bieleho domu a pri vchode ignoroval príkazy agentov. Po zadržaní ho previezli do nemocnice, pretože sa sťažoval na bolesti na hrudi.

Obama odišiel krátko pred incidentom

Americký prezident Barack Obama len niekoľko minút pred piatkovým incidentom opustil Biely dom na palube vrtuľníka. Ten ho dopravil do prezidentského vidieckeho sídla v Camp Davide, kde Obama s rodinou zvykne tráviť víkendy.

Piatkový incident je jedno z najvýznamnejších narušení bezpečnosti od Obamovho nástupu do funkcie. Prezident napriek tomu tajnej službe ďalej dôveruje.

„Prezident má plnú dôveru v tajnú službu a je vďačný týmto mužom a ženám, ktorí deň čo deň chránia jeho samotného, jeho rodinu a Biely dom,“ uviedol Obamov hovorca Frank Benenati.

Piersonová nariadila dôkladné prešetrenie incidentu, ktorého výsledky dostane minister vnútornej bezpečnosti Jeh Johnson.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Barack Obama #Biely dom