V Donecku sa opäť ozýva paľba, zranení sú aj civilisti

Napriek prímeriu medzi separatistami a vládnymi jednotkami na východnej Ukrajine čelil Doneck aj túto noc delostreleckému ostreľovaniu. Informovali o tom miestne úrady.

21.09.2014 12:24
Ukrajina, Donecko Foto:
V Donecku na východe Ukrajiny sa opäť ozývala streľba, z ktorej sa navzájom obviňujú obe znepriatelené strany. Na snímke členovia ukrajinskej armády.
debata (23)

„Paľba poškodila obytné domy, črepiny zranili dvoch civilistov,“ uviedli úrady. Ukrajinské médiá pripisujú paľbu vzbúrencom, ruské zase vládnym jednotkám.

Doneck je jednou z hlavných bášt povstalcov, miestne letisko však ďalej zostáva v rukách ukrajinských vojsk. Obe strany sa vzájomne obviňujú z útokov a ostreľovania.

Čo spôsobilo silnú explóziu?

Silné explózie hrmeli Doneckom aj v sobotu, obišli sa však bez obetí na životoch. Podľa separatistov ukrajinské delá či raketa zasiahla miestnu chemičku, kým podľa ukrajinského ministerstva vnútra explodoval muničný sklad na základni povstaleckej jednotky zloženej z ruských žoldnierov.

Medzi miestnymi obyvateľmi však kolovala aj verzia, že vybuchla stará munícia, ktorá sa mala vo fabrike likvidovať.

Posledná verzia dohody o prímerí, ktorú znepriatelené strany dohodli v noci z piatka na sobotu, počíta s vytvorením „nárazníkového pásma“, odkiaľ majú byť stiahnuté ťažké zbrane.

Pokračujúce boje znemožňujú pomoc ľuďom

OSN podľa ruského spravodajského serveru newsru.com odhaduje škody napáchané v Donecku a Luhansku na 440 miliónov dolár (takmer 330 miliónov eur).

V Donecku nefunguje viac ako 70 percent podnikov, vrátane bánk, a tak sa nevyplácajú mzdy, penzie ani sociálne dávky. V niektorých častiach mesta stále netečie voda. Podobná situácia je v Luhansku. Pokračujúce ostreľovanie – pričom OSN neoznačila vinníka – sťažuje nápravu škôd a vyháňa ďalších ľudí z domovov, aby sa pridali k doterajším 600-tisíc utečencom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #boje #doneck #Ukrajina