Pochod mieru v Moskve: Ľudia žiadajú Kremeľ, aby stiahol ruských vojakov

Niekoľko tisíc ľudí sa zišlo v centre Moskvy, aby protestovali proti podielu Kremľa na vojne na Ukrajine. Protestujúci majú pochodovať po hlavných bulvároch metropoly s ruskými a ukrajinskými vlajkami.

21.09.2014 16:43
Rusko, Moskva, pochod mieru Foto: ,
V centre Moskvy protestujú Rusi proti podielu Kremľa na vojnovom konflikte na Ukrajine a žiadajú stiahnuť ruských vojakov zo susednej krajiny.
debata (337)

„Nie vojne!“ skandujú ľudia na povolenom pochode, informuje moskovský rozhlas. Podobné akcie sa ruská opozícia snaží usporiadať aj v ďalších mestách.

V Petrohrade úrady akciu nepovolili, ale polícia podľa Rádia Sloboda zatkla len niekoľko z asi 1 500 demonštran­tov, ktorí prešli centrom druhého najväčšieho ruského mesta s plagátmi „Nie vojne“ a „Ukrajina, odpusť!“. V Novosibirsku polícia nepovolenú demonštráciu hneď rozohnala.

V iných mestách pochod nepovolili

Ani v Tomsku úrady demonštráciu nepovolili, a tak sa na hlavnom námestí striedali jednotliví aktivisti s protivojnovými transparentmi. Protesty osamotených jednotlivcov si totiž nevyžadujú úradné schválenie.

Opozičného aktivistu Arťoma Kosareckého, ktorý osamelo demonštroval v Barnaule, však v nedeľu prepadli neznámi páchatelia a zobrali mu plagát „Sibír proti vojne“. Následne demonštranta zatkli policajti, ale prepustili ho zase na slobodu po spísaní protokolu.

Na moskovskom pochode organizátori čakali až 50-tisíc ľudí. „Pochod mieru je pochod kolaborantov s fašistami!“ skandovala ešte pred začatím akcie skupinka odporcov demonštrácie. Na plánovanej trase pochodu sa objavili nápisy, ktoré vyjadrujú podporu proruským separatistom bojujúcim na východe Ukrajiny a odsudzujúce „kyjevskú juntu“.

Policajti, ktorí kontrolujú demonštrantov, pred vpustením ľudí medzi ostatných zhromaždených vraj zabavujú plagáty a transparenty s politickými heslami proti Putinovmu režimu.

Žiadajú odchod ruských vojakov z Ukrajiny

Mierové pochody žiadajú ruské vedenie, aby stiahlo ruských vojakov z Ukrajiny, prestalo separatistov podporovať, skoncovalo s dezinformačnou kampaňou v štátnych televíziách a prestalo prenasledovať občanov, ktorí odsudzujú agresiu proti susednému štátu a anexiu Krymu. Žiadajú tiež, aby zrušilo zákazy dovozu tovaru zo Západu, ktorý vyvolal prudký rast cien.

Predchádzajúci „pochod mieru“ sa v Moskve odohral bez akýchkoľvek incidentov v polovici marca. Polícia vtedy odhadla počet účastníkov na tritisíc, usporiadatelia na 50– až 70-tisíc, kým podľa novinárov sa zišlo niekoľko tisíc demonštrantov a to vrátane lídra populárnej rockovej kapely Mašina vremeni Andreja Makareviča. Ten vzápätí začal mať problémy.

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina po anexii Krymu dosiahla rekordnú úroveň, až 84 percent.

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vojna #Ukrajina #mierový pochod