Francúzska verejnosť podporuje nálety v Iraku

Francúzi podporujú ozbrojené zásahy voči islamským radikálom v Iraku. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnil v nedeľu denník Le Journal du Dimanche.

21.09.2014 21:50
Irak, stíhačky Foto:
Francúzske bojové stíhačky nad Irakom.
debata (9)

Z neho vyplynulo, že spomedzi takmer tisícky opýtaných takmer 60 percent vyslovilo súhlas s medzinárodnou intervenciou, kým viac ako 50 percent podporuje francúzske zapojenie sa do operácií po boku krajín vedených USA.

Realitou sa nálety francúzskych stíhačiek proti obávanej organizácii Islamský štát stali po prvý raz v piatok. Stroje typu Rafale tak nadviazali na americké stíhačky a bezpilotné lietadlá, ktoré už od polovice augusta uskutočnili v Iraku viac než 170 náletov. Paríž aj Washington však odmietli vyslanie pozemných síl.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie.

Americký prezident Barack Obama oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irak #islamisti