V Minsku sa zhodli na mieri, v Moskve proti vojne

Po niekoľkohodinovom meškaní a nasledujúcom sedemhodinovom rokovacom maratóne o Ukrajine sa účastníkom ďalšieho kola kontaktnej skupiny v Minsku podarilo v noci na sobotu dospieť k záverečnému dokumentu.

22.09.2014 09:13
Ukrajina Foto:
Ľuba Zikovová, obyvateľka východoukrajinského Donecka, lamentuje pred svojím domom, ktorý zničilo ostreľovanie provládnych jednotiek.
debata (6)

Zástupcovia Ukrajiny, Ruska, OBSE a predstavitelia Donbasu podpísali deväťbodové Minské memorandum.

„Delostrelectvo na oboch stranách sa má stiahnuť o 15 kilometrov od línie frontu. Vznikne tak nárazníkové pásmo široké 30 kilometrov kontrolované pozorovateľmi OBSE,“ spomenul dva z bodov memoranda Leonid Kučma, zástupca prozápadnej vlády v Kyjeve a ukrajinský exprezident. Viac si prečítajte v článku Kyjev a separatisti sa dohodli na nárazníkovej zóne.

Moskovský opozičný ventil

Nie vojne!, Sme za mier!, ale aj heslá Rusko bez Putina!, Putin, odíď!, Rusko, to sme my! Slobodu politickým väzňom! a benderovské Sláva Ukrajine! Hrdinom sláva! sa v nedeľu ozývalo pôvodne na protivojnovej manifestácii v Moskve.

Po necelých troch hodinách pochodu od Puškinského námestia k Prospektu akademika Sacharova sa niekoľkotisícový sprievod rozišiel. Opozičný líder Boris Nemcov predpovedal minimálne 50-tisícovú účasť. Policajné odhady boli oveľa skromnejšie – 5– až 7-tisíc. Niektoré však tvrdili, že účastníkov pochodu bolo 60– až 70-tisíc. Bola to v poradí už druhá akcia tohto druhu v ruskej metropole. Prvý Pochod mieru sa konal v marci tohto roku.

„Dôležité je, že ľudia prišli, aby vyjadrili občiansky postoj, aby odmietli vojenské riešenie krízy na Ukrajine,“ povedal pre Newcaster TV jeden z organizátorov pochodu. Zároveň vyjadril potrebu Marshallovho plánu pre Ukrajinu.

Provokácie nemali šancu

Väčšina z demonštrantov skutočne prišla s jasným zámerom vyjadriť nesúhlas s vojnou v susednej Ukrajine. Starší manželský pár držal rukou napísaný neveľký plagát s textom: „Kto vie, ako ukončiť vojnu, nech ma to naučí.“ Mnohí volali aj po neodkladnej hospodárskej pomoci západnému susedovi. Podľa niektorých účastníkov išlo zo strany vládnej moci o dobre kontrolovaný „opozičný ventil“.

V priamom televíznom prenose viacerých internetových kanálov sa totiž na záberoch objavili aj predstavitelia ukrajinských nacionalistov so svojimi zástavami. V sprievode boli aj anarchisti, aj stúpenci práv homosexuálov. Malej skupine zástupcov Donbasu podľa agentúry ITAR-TASS policajti zobrali plagáty aj transparenty, ktoré by mohli vyvolať nežiaducu reakciu ďalších demonštrantov. „Pochod mieru je pochodom kolaborantov s fašistami!“ kričala ešte pred podujatím skupinka odporcov akcie. Po policajnom varovaní však „zmenila tón“. Okrem predstaviteľov ruskej opozície boli v sprievode aj početne zastúpení práve stúpenci samozvanej Doneckej aj Luhanskej ľudovej republiky. Napriek snahe polície zabrániť kontroverzným prejavom objavili sa nápisy odsudzujúce „kyjevskú juntu“.

Posledný prešiel prospektom OMON

Sprievod sa končil hlasným ďakovaním organizátorov za účasť, ale aj dôraznými výzvami polície, aby sa demonštranti rozišli a využili pritom dve najbližšie stanice metra. Pokojný rozchod, ako aj celú akciu sledoval zo vzduchu policajný vrtuľník a poslední po Prospekte akademika Sacharova prešli príslušníci špeciálnej jednotky OMON, potom obnovili dopravu.

Nie všade pochodovali za mier

V Petrohrade, druhom najväčšom meste Ruska, sa podobná akcia nekonala. Úrady ju zakázali. Napriek tomu podľa TV Radio Svoboda asi 1 500 demonštrantov prešlo centrom mesta s plagátmi Nie vojne! a Ukrajina, odpusť nám! Niektorých policajti zadržali. V Novosibirsku muži zákona nepovolenú demonštráciu rozohnali. V Tomsku to vyriešili pochodom protestujúcich jednotlivcov, čo nie je v rozpore so zákonom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #minsk #Ukrajina