Pochod proti klimatickým zmenám v USA prilákal státisíce ľudí

Státisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v New Yorku za boj proti klimatickým zmenám. Na pochode sa podľa organizátorov zúčastnilo asi 310 000 ľudí vrátane generálneho tajomníka OSN Pana Ki-muna, bývalého exprezidenta Ala Gora či známeho herca Leonarda DiCapria.

22.09.2014 10:46
pochod, New York, klimatické zmeny Foto: ,
Demonštranti počas pochodu v New Yorku za boj proti klimatickým zmenám.
debata (3)

Na akcii sa zúčastnili desiatky ďalších celebrít, politikov a vedcov. Podobné protesty sa konali v ďalších 166 krajinách sveta. Pochod sa konal dva dni pred summitom OSN o klimatických zmenách a znížení emisií skleníkových plynov, ktorý sa začína v utorok v New Yorku.

„Počet ľudí prekonal naše očakávania,“ povedal Ricken Patel, šéf skupiny Avaaz, ktorá pochod organizovala. Dodal, že účasť na 2500 podobných pochodoch po celom svete dokazuje, že klimatické zmeny už nie sú len záležitosťou, ktorá zaujíma zelených. „Je to už vec každého z nás,“ zdôraznil s tým, že cieľom akcie bolo zmobilizovať ľudí, čo sa podarilo. Pan Ki-mun účastníkom povedal, že je našou povinnosťou chrániť našu zem. „Neexistuje plán B, pretože nemáme planétu B,“ vyhlásil. Starosta New Yorku Bill de Blasio na proteste predstavil plán na zníženie emisií skleníkových plynov o 80 percent do roku 2050. Ide napríklad o zavedenie úsporného vykurovania a osvetlenia do všetkých 3000 budov, ktoré vlastní mesto New York.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #klimatické zmeny #demonštrácia