Pred Islamským štátom ušlo zo Sýrie vyše 130-tisíc Kurdov

Vyše 130-tisíc sýrskych Kurdov ušlo za posledné dni do Turecka pred postupujúcimi bojovníkmi zo skupiny Islamský štát. Novú bilanciu, podľa ktorej od nedele pribudlo na tureckom území na 30-tisíc sýrskych utečencov, v pondelok zverejnil turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

22.09.2014 11:41 , aktualizované: 17:25
Turecko, Sýria Foto:
Sýrski utečenci pri hraniciach v Turecku.
debata (12)

Podľa premiéra je Turecko pripravené „na najhorší scenár“, čo znamená príchod státisícov utečencov. Kurdskí bojovníci však v pondelok oznámili, že postup radikálov nateraz zastavili.

Podľa vysielacej spoločnosti BBC turecké úrady už uzatvorili niekoľko hraničných priechodov so Sýriou, otvorené zostali už len dva z deviatich. V piatok nechala Ankara otvoriť asi tridsaťkilometrový úsek hranice, kadiaľ sýrski Kurdi utekajú. Agentúra AFP s odvolaním sa na turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) dokonca uviedla, že utečenci teraz majú šancu dostať sa do Turecka len cez jediný prechod v Mürşitpinaru. „Aby sme mohli kontrolovať doklady prichádzajúcich, poskytnúť nevyhnutnú prvú pomoc a prípadne aj očkovanie, je pre sýrskych utečencov otvorený len jeden hraničný priechod,“ oznámil úrad.

Prílev utečencov sa začal vo štvrtok, pričom väčšina z nich prichádza z mesta Ajn al-Arab (Kobane), ku ktorému sa blížia extrémisti z Islamského štátu.

Sunnitskí extrémisti postúpili v posledných dňoch do kurdských regiónov Sýrie pri hraniciach s Tureckom. Povstalci obsadili desiatky obcí v okolí mesta Ajn al-Arab, od ktorého sú už len asi desať kilometrov. Utečenci hovoria o krutostiach, ktoré páchajú vrátane popráv, kameňovania či podpaľovania obydlí. Turecká Strana kurdských pracujúcich (PKK) už vyzvala všetkých Kurdov, aby išli do Sýrie bojovať proti Islamskému štátu.

Počas vyše trojročného sýrskeho konfliktu utieklo do Turecka už vyše milióna Sýrčanov. Najnovších utečencov umiestňujú do preplnených škôl, ktoré slúžia ako záchytné strediská.

Radikálov sa vraj podarilo zastaviť

Hovorca kurdských bojovníkov v Sýrii v pondelok oznámil, že sa im podarilo postup radikálov z Islamského štátu zastaviť. „Stále prebiehajú tvrdé boje, ale postup Islamského štátu na východ od Kobani bol počas uplynulej noci zastavený,“ povedal hovorca Redur Xelil agentúre Reuters.

Na východnom fronte sa vraj od začiatku ofenzívy islamistov odohrávali tie najzúrivejšie boje. Aj podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva, ktorá konflikt dlhodobo monitoruje, radikáli za posledných 24 hodín nedosiahnu značný posun.

Kvôli postupu bojovníkov IS, ktorí bezprostredne ohrozujú päťdesiattisícový Ajn al-Arab, tretie najväčšie kurdské mesto v Sýrii, sú v pohotovosti bojovníci tureckej Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorej členovia sa usilujú o samostatný kurdský štát. Zakázaná organizácia, ktorú Ankara považuje za teroristickú, vyzýva svojich členov, aby sa zapojili do boja proti IS v Sýrii.

Kurdi podozrievajú Turecko, že je na strane IS

Koncentrácia utečencov vyvolala na hraniciach napätie s tureckými úradmi, ktoré bránia záujemcom vrátiť sa do Sýrie, kde chcú bojovať proti IS. Turecká polícia použila dokonca slzný plyn a vodné delá pri hraničnom prechode mesta Suruç proti Kurdom demonštrujúcim proti týmto opatreniam.

Podľa agentúry AFP kurdskí predstavitelia podozrievajú Turecko, že v sýrskom konflikte je na strane hnutia IS, ktoré Ankara považuje za šancu zvrhnúť režim Bašára Asada.

Americký minister zahraničia John Kerry v pondelok podotkol, že USA neočakávajú, že by sa po boku aliancie budovanej Američanmi Turecko zapojilo do boja proti IS. V sobotu sa Ankare podarilo dosiahnuť prepustenie piatich desiatok tureckých rukojemníkov z rúk IS. Podmienky dohody nie sú známe.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Islamský štát