Chodorkovskij kritizuje Putinovu politiku voči Ukrajine

Ruská anexia Krymu a podpora separatistov na východe Ukrajiny je chybou, pretože môže podporiť separatistické tendencie niektorých národnostných skupín v Rusku. V rozhovore, ktorý v pondelok zverejnil nemecký týždenník Der Spiegel, to povedal niekdajší ruský oligarcha a neskôr najznámejší väzeň Michail Chodorkovskij.

22.09.2014 12:26
Ukrajina Chodorkovský Rusko Kyjev Foto: ,
Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij s kritikou prezidenta Putina vystúpil už počas zhromaždenia na Námestí nezávislosti v Kyjeve 9. marca 2014.
debata (93)

Podľa neho však prispel k udalostiam na Ukrajine aj Západ, keď vyvolal v ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi dojem, že si môže dovoliť čokoľvek.

„Európa a svet musí pochopiť, že keby sa Rusko rozpadlo, nestalo by sa to tak mierumilovne ako pri rozdelení Československa. A každé úspešné separatistické hnutie v Rusku by znamenalo krok smerom k občianskej vojne,“ povedal niekdajší ropný magnát, ktorý od minulého roka žije vo švajčiarskom exile. „Ide o to udržať ruský národ jednotný. A z tohto pohľadu je Putinova politika voči Ukrajine nezodpovedná,“ doplnil s tým, že podpora separatistov v inej krajine sa môže obrátiť proti ruskému prezidentovi na domácej pôde.

Suverénna krajina by mala sama rozhodovať o svojom smerovaní

„Nesúhlasím s Putinovou argumentáciou, že bol k takému konaniu donútený, pretože Európska únia chcela začleniť Ukrajinu do svojej sféry vplyvu,“ odmietol tiež Chodorkovskij tvrdenie ruského prezidenta, že krízu na Ukrajine zavinil výhradne Západ. „Ak je krajina suverénna, potom by mala mať možnosť sama rozhodnúť, akým smerom sa vydá,“ doplnil.

Chyba tzv. reálnej politiky Západu

Napriek tomu sa však Chodorkovskij domnieva, že západní politici majú na vývoji udalostí na Ukrajine významný podiel. „Západ svojou takzvanou reálnou politikou podporil Putinovo presvedčenie, že si on sám i jeho okolí môžu dovoliť čokoľvek. Posolstvo znelo: nechajte nás robiť dobré obchody, inak je všetko dovolené,“ povedal niekdajší najbohatší Rus.

Rusi ľahko podliehajú propagande

Podporu, ktorú má Putinova politika voči Ukrajine v Rusku, si Chodorkovskij vysvetľuje účinnou propagandou Kremľa. „Ruská spoločnosť propagande ľahko podlieha. A až keď už je neskoro, si všetci uvedomia, že sú v slepej uličke. Tak je to teraz s Krymom. Ruská elita si už začína pomaly uvedomovať, že anexia polostrova bola chyba,“ uviedol Chodorkovskij.

Putin živí hystériu

Podľa neho navyše ruský prezident živí v spoločnosti hystériu, aby zamaskoval vlastné chyby. „Aby sa udržalo nadšenie pre Putina, treba čím ďalej väčších dávok drogy zvanej nacionalistický šovinizmus. Dejiny ukazujú, že to končieva zle. Putin vyvoláva nálady, ktoré ho kedykoľvek môžu zmiesť, to je podstata každej masovej hystérie,“ podotkol Chodorkovskij.

Niekdajší ropný magnát sa tiež domnieva, že práve nejaký druh povstania spôsobí koniec Putinovej vlády. „Zmena vlády demokratickým spôsobom sa bohužiaľ nezdá byť pravdepodobná. Ide len o to, či potečie veľa alebo málo krvi. Čím dlhšie zostane Putin pri moci, tým pravdepodobnejšie je veľké krviprelievanie,“ vyjadril obavy Chodorkovskij.

Chodorkovskij ohlásil politické ambície

Chodorkovskij bol ako šéf ropného koncernu Jukos najväčší ropný boháč a mal úzke väzby na politiku. V roku 2003 bol zatknutý a strávil desať rokov vo väzení za údajné daňové úniky a sprenevery. Oligarcha svoje uväznenie pokladal za pomstu Kremľa za to, že sa opovážil klásť odpor Putinovi a podporovať opozíciu. Putin Chodorkovského vlani prekvapivo nechal prepustiť na slobodu, niekdajší ropný magnát teraz vraj chce z exilu podporovať ruskú opozíciu a prispieť k demokratickým zmenám v ruskej spoločnosti. Najnovšie Chodorkovskij v Paríži pri príležitosti osláv 70. výročia novín Le Monde oznámil svoju ambíciu stať sa ruským prezidentom.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij #anexia Krymu