Ukrajinská armáda sťahuje zbrane na východe

Ukrajinská armáda sťahuje ťažkú bojovú techniku vo vzdialenosti pätnásť kilometrov od obývaných miest. Začiatok akcie oznámil v pondelok na tlačovej konferencii v Kyjeve hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

22.09.2014 13:32 , aktualizované: 19:15
Luhansk, Ukrajina, Rusko, zbraň, vojaci Foto: ,
Ukrajinský vojak neďaleko zameriavača protilietadlovej zbrane pri Luhansku.
debata (64)

Vytvorenie takzvanej nárazníkovej zóny predpokladá dohoda, na ktorej sa armáda so zástupcami povstalcov dohodla minulý týždeň v bieloruskom Minsku.

„Armáda a iné silové zložky začali prípravu k realizácii minských dohôd,“ povedal Lysenko. „Pokračuje najmä príprava na stiahnutie ťažkých zbraní pätnásť kilometrov od obývaných miest,“ dodal. Časť tejto výzbroje už priestory dislokácie opustila.

„Pripravujú sa miesta pre jej nové rozmiestnenie, v poli táto bojová technika zostať nemôže. Musí byť pripravená na nasadenie v ktoromkoľvek okamihu. Vojaci zostávajú na mieste,“ opísal operáciu armádny hovorca a povedal, že podľa jeho informácií sa k obdobému kroku pripravujú aj vzbúrenci.

Podľa ukrajinských médií sa sťahovanie týka ťažkého delostrelectva a obrnenej techniky s palebnými prostriedkami kalibru vyššieho ako 100 milimetrov. Podľa Lysenka sťahovanie umožnil fakt, že útoky povstaleckého delostrelectva ustali a paľba proti pozíciám ukrajinskej armády nie je vedená ani z ruského územia.

Na vytvorenie nárazníkového pásma širokého 30 kilometrov sa v piatok v Minsku dohodli zástupcovia Kyjeva a povstalcov vďaka sprostredkovaniu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ukrajinu zastupoval exprezident Leonid Kučma, Moskvu ruský veľvyslanec v Kyjeve. (Viac čítajte v článku Kyjev a separatisti sa dohodli na nárazníkovej zóne.)

Na vytvorenie pásma sa majú rovnakou mierou podieľať ukrajinské jednotky aj povstalci. Každá z bojujúcich strán má stiahnuť svoje ťažké zbrane do vzdialenosti 15 kilometrov.

Nárazníkové pásmo má byť pre ľahšiu kontrolu rozdelené do piatich sektorov, kde majú na plnenie dohodnutých krokov dozerať kontrolóri OBSE, napísala v pondelok ukrajinská agentúra Unian. Centrami týchto sektorov majú mesta Doneck, Kramatorsk a Mariupol v Doneckej oblasti a Luhansk a Antracyt v Luhanskej oblasti. V Donecku a Luhansku má byť rozmiestnených okolo sto pozorovateľov, v ostatných troch mestách po päťdesiat.

Pri bojoch v Doneckej oblasti zahynulo 4-tisíc vzbúrencov a civilistov

Od začiatku proruského povstania tento rok v apríli zahynulo v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 4-tisíc civilistov a bojovníkov samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Novinárom v Donecku to v pondelok povedal vicepremiér „ľudovej republiky“ Andrej Purgin. Spresnil, že príslušníci ukrajinskej armády do jeho štatistiky zahrnutí nie sú.

„Ide o ozbrojených dobrovoľníkov a civilné obyvateľstvo,“ povedal Purgin. Dodal, že počet obetí nie je konečný a bude sa priebežne spresňovať. „Počas bojov bolo pochovaných mnoho neidentifikovaných obetí, najmä v okolí miest Jasynuvata a Charcyzk,“ uviedol Purgin.

Ukrajinská armáda odhaduje počet mŕtvych pri bojoch na východe krajiny na 3 200. Počet nezahŕňa nezvestné osoby, ktorých je podľa zhodného tvrdenia armády i povstalcov niekoľko tisíc.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #proruskí separatisti #ukrajinská armáda #stiahnutie zbraní