Vyšetrenie zrútenia nigérijskej ubytovne môže byť problémom

Počet obetí zrútenia ubytovne pre kresťanov v nigérijskom Lagose sa vyšplhal na 115, pričom 84 z nich pochádza z Juhoafrickej republiky. Oznámila to v pondelok agentúra AFP s odvolaním na juhoafrického ministra pre mimoriadne udalosti Jeffa Radebeho. Ten zároveň vyzval vládu Nigérie, aby tragédiu, ktorá sa stala pred desiatimi dňami, vyšetrila.

22.09.2014 16:37
afrika, nigéria, zrútenie, ubytovňa, obeť, zranený Foto: ,
Juhoafričania zásah záchranárov z Nigérie kritizovali s tým, že pomoc ľuďom uviaznutým pod troskami bola príliš pomalá.
debata

„Podľa našich informácií je konečný počet obetí 115, všetci ale nie sú Juhoafričania,“ vyhlásil minister Jeff Radebe.

Budova sa zrútila v piatok 12. septembra a na mieste zasahovalo asi tisíc záchranárov, ktorí vytiahli z trosiek množstvo živých ľudí. Juhoafričania ale ich zásah kritizovali s tým, že pomoc ľuďom uviaznutým pod troskami bola príliš pomalá. Navyše nigérijské záchranné služby naposledy oznámili, že obetí je „len“ 86, a odmietli poskytnúť akékoľvek ďalšie podrobnosti vrátane ich národnosti. A vláda v Lagose zatiaľ odďaľuje začatie vyšetrovania nešťastia, poznamenala agentúra Reuters.

Ubytovňa bola spájaná s kontroverzným kresťanským kazateľom T. B. Joshuom, pretože sa nachádzala v blízkosti veľkého kostola v lagoské štvrti Ikotun, kde duchovný vedie bohoslužby. Joshua, známy tiež pod prezávkou Prorok, priťahuje obrovské davy ľudí, ktorí veria, že má liečiteľské a prorocké schopnosti. Budova zrejme spadla kvôli tomu, že bola zle postavená a vykonávali sa tam nevhodné stavebné úpravy. Robotníci sa vraj snažili postaviť ďalšie dve poschodia, dovtedy štvorposchodovej budovy, bez toho aby spevnili jej základy.

Nigérijský prezident Goodluck Jonathan navštívil miesto tragédie v sobotu a vyjadril T. B. Joshuovi svoju sústrasť. Práve kontroverzný kazateľ Juhoafričanov tiež pobúril, keď na svojej stránke na Facebooku označil obete za „mučeníkov viery“.

Podľa Joshuu a jeho stúpencov stojí za zrútením budovy „útok“ neznámej skupiny, ktorý ale súvisí s údajným záhadným lietadlom, ktoré podľa nich preletelo nad ubytovňou predtým, ako spadla.

Podľa analytikov je ťažké povedať, či vyšetrovanie prinesie nejaké výsledky. Podobní duchovní vodcovia sú totiž v krajine natoľko vplyvní, že len málo miestnych politikov sa odváži proti nim nejakým spôsobom vystúpiť, navyše keď sa v krajine o päť mesiacov konajú parlamentné voľby.

debata chyba