Moskva zamietla pochod stúpencov ruskej expanzie

Stúpenci ruskej expanzie na juhovýchode Ukrajiny sa v pondelok posťažovali na "sabotáž" zo strany moskovskej radnice, ktorá opakovane odmietla vydať povolenie na pochod priaznivcov "Nového Ruska" v centre Moskvy. Na akciu, ktorú chcú stúpenci separatistov usporiadať budúcu nedeľu, bola ohlásená predpokladaná účasť 5-tisíc ľudí.

22.09.2014 17:45
debata (49)

Povstalecká tlačová agentúra Novorossija v pondelok zverejnila vyhlásenie organizátorov pochodu „Bitka o Donbas“, ktorí vraj podali na moskovskú radnicu oznámenie o svojej akcii už niekoľkokrát a vždy sa stretli so zákazom.

Usporiadatelia protiukrajinského pochodu sa vo vyhlásení trpko sťažujú, že minulý víkend radnica povolila demonštráciu „sympatizantov kyjevskej junty“. Akcia proti ruskému zasahovaniu na Ukrajine, ktorá podľa médií priviedla do ulíc Moskvy až 20-tisíc ľudí, sa uskutočnila pod heslom „Pochod za mier“.

„Námestník (moskovského) starostu Alexander Gorbenko vedome sabotuje náš míting,“ útočí pondelkové vyhlásenie na úradníka, ktorý pochod stúpencov Nového Ruska zamietol. „Jediné, na čo vraj máme právo, je demonštrácia na malom Suvorovovom námestí, ktoré pojme nanajvýš 1 500 ľudí. Na naše akcie pritom chodí až 10-tisíc stúpencov Nového Ruska a Donbasu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Gorbenko je podľa organizátorov pochodu „sympatizantom kyjevskej junty“ a jeho postup je protiústavný. „Radnica všetky naše návrhy odmietla, a poprela tak zákonné právo na organizovanie pokojných demonštrácií,“ povedal agentúre Novorossija šéf organizačného výboru Alexej Živov.

Za Nové Rusko označujú separatisti rozsiahlu oblasť od Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny cez pobrežné regióny Azovského mora až po Čiernomorskú Odesu. Radikálni veľkoruskí nacionalisti kladú hranice Nového Ruska až do Žytomyrskej a Vinnickej oblasti na západe Ukrajiny.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Donbas Doneck #pochod #Donbas