Islamisti zabili 40 irackých vojakov, použili aj bojový plyn

Prinajmenšom 40 vládnych vojakov zahynulo v nedeľu v bojoch s povstalcami z islamského štátu (IS) na severe Iraku. S odvolaním sa na hovorcu irackej armády to v pondelok uviedla agentúra AP. Ďalších 68 vojakov vraj radikálni islamisti uniesli.

22.09.2014 21:10
Irak, vojaci, Kurdi, zbranie, pušky, zákop,... Foto: ,
Kurdskí pešmergovia na pozíciách v zákope neďaleko irackého Kirkúku.
debata (9)

Samovražední atentátnici zaútočili v pondelok tiež v Bagdade, zahynulo prinajmenšom 12 ľudí. Podľa agentúry ANSA v pondelok jeden z irackých poslancov uviedol, že bojovníci IS nasadili proti irackej armáde bojový plyn, o život tak vraj prišlo až 300 mužov. Oficiálne zdroje však túto informáciu nepotvrdili.

Tvrdé boje sa cez víkend zvádzali predovšetkým v provincii Anbar na západe krajiny. Štyridsiatka mužov vraj pritom zahynula väčšinou v dôsledku samovražedných atentátov. Takmer sedemdesiat ďalších vojakov, ktorí bránili obliehané mesto Sindžár, armáda vyhlásila za nezvestných. Pravdepodobne sa vraj nachádzajú ako rukojemníci vo Fallúdži, kam ich odvliekli bojovníci IS. Armádna jednotka o sile 700 mužov sa vraj v dôsledku útokov z oblasti už v nedeľu stiahla.

Pri výbuchu auta naloženého trhavinou v pondelok zahynulo v rušnej obchodnej štvrti Bagdadu prinajmenšom 12 ľudí. Podľa AP bolo ďalších 28 okoloidúcich zranených. Celkovo tak v pondelok v metropole a jej okolí podľahlo sektárskemu násiliu 26 ľudí.

Podľa šiítskeho poslanca irackého parlamentu Alího Bridího používa IS v okolí Fallúdže v boji dokonca jedovatý chlór. Na pondelkovej tlačovej konferencii politik oznámil, že v dôsledku použitia bojového plynu už vraj zahynulo okolo 300 vojakov. Vinu za ich údajnú smrť zvalil na premiéra Hajdara Abádího, ktorý vraj nevypočul ich predchádzajúcu žiadosť o stiahnutie. Islamisti vraj mužov chlórom najskôr omámili a potom neďaleko od nich odpálili auto naložené trhavinami. Úrady ani vojsko tvrdenie poslanca zatiaľ nijako nekomentovali.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #šiiti #Islamský štát #bojový plyn