Britskí labouristi sľubujú pomoc chudobným a kontrolu výdavkov

Britská opozičná Labouristická strana v pondelok predstavila predvolebný program sľubujúci opatrenia, ktoré majú pomôcť ľuďom s najnižšími príjmami a zároveň zabezpečiť kontrolu verejných výdavkov. Podľa agentúry AFP stavili labouristi na svojej výročnej konferencii na "kartu zodpovednosti".

22.09.2014 21:50
Ed Balls, Veľká Británia, labourista, ľavica Foto: ,
Britský tieňový minister financií Ed Balls.
debata (1)

Britská ľavica musí pred voľbami v máji budúceho roka hľadať presvedčivú alternatívu politike konzervatívcov premiéra Davida Camerona, ktorý sa môže pochváliť dostatočným tempom rastu britskej ekonomiky. Podľa tieňového ministra financií Eda Ballsa je hospodárska výkonnosť v poriadku, to ale neznamená, že je prínosná pre všetkých.

Británia je podľa Ballsa krajinou, v ktorej „sa rodičia obávajú, že ich deti si nebudú môcť nájsť prácu“, a kde „milióny ľudí“ v súkromnej a verejnej sfére bojujú o prežitie bez zvyšovania platu.

„Niet divu, že krajina volá zo všetkých síl po zmene,“ vyhlásil Balls. „Kým naša ekonomika rastie, dane sú vysoké a platy nízke,“ dodal s tým, že väčšina pracujúcich vplyvy oživenia ekonomiky nepociťuje.

„Naším spoločným cieľom musí byť vytvorenie ekonomiky, ktorá bude na prospech všetkých, nie len niektorých,“ podotkol labouristický politík. Balls sľúbil, že labouristi v prípade volebného víťazstva „urobia všetko“ pre záchranu systému sociálneho zabezpečenia a zabránia plazivej privatizácii.

Za hlasného potlesku Balls zdôraznil, že sú potrebné „daňové úľavy pre milióny domácností, a nie pre milionára“, „dane z bankových bonusov“ a „chránené pracovné miesta pre mladých“.

Balls tiež po šéfovi strany Edovi Milibandovi zopakoval zámer zvýšenia minimálnej mzdy na osem libier na hodinu (10 eur). Zároveň ale upozornil, že je potrebné zabezpečiť, aby na podobné plány bol v rozpočte dostatok financií. Podľa neho musí mať vláda vyrovnaný rozpočet. „Hovorím vám, že budúca labouristická vláda zníži deficity,“ povedal Balls.

Posledné prieskumy verejnej mienky dávajú labouristom pred konzervatívcami náskok asi troch percentuálnych bodov. Kým ľavicu chce v súčasnosti voliť okolo 36 percent ľudí, za Cameronovu stranu je 33 percent osôb. Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) má podporu asi 13 percent a vládni liberáli ôsmich percent voličov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #ľavica