USA so spojencami zaútočili na islamistov v Sýrii

Armáda Spojených štátov a partnerské krajiny začali prvé letecké útoky proti pozíciám radikálneho zoskupenia Islamský štát (IS) v Sýrii.

23.09.2014 04:41 , aktualizované: 14:07
Sýria, Raqqa Foto: ,
Ľudia postávajú pri obchode, ktorý bol podľa tvrdení islamských militantov zničený po leteckých náletoch USA a ich spojencov v oblasti Raqqa.
debata (203)

V noci na utorok to oznámilo americké ministerstvo obrany. Podľa nemenovaných zdrojov agentúry Reuters sa útoky týkajú zhruba dvoch desiatok cieľov a podieľajú sa na nich len arabskí partneri.

„Môžem potvrdiť, že armáda Spojených štátov a sily partnerských krajín uskutočňujú vojenskú akciu proti teroristom ISIL v Sýrii s využitím kombinácie stíhacích lietadiel, bombardérov a riadených striel Tomahawk,“ uviedol podľa Reuters hovorca Pentagonu John Kirby. ISIL je skratkou pre pôvodný názov radikálneho zoskupenia, ktorý znel Islamský štát v Iraku a Levante.

Americká armáda následne uviedla, že uskutočnila 14 náletov. Útoky sa týkali najmä sýrskej oblasti Rakka, ktorá je baštou extrémistického hnutia. Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (OSDH), ktorá konflikt v krajine dlhodobo monitoruje, sa cieľom stali aj pozície ďalšej extrémistickej skupiny, frontu An-Nusrat, ktorý je napojený na Al-Kajdá.

Rozhodnutie zaútočiť podľa Kirbyho padlo v pondelok. Vzhľadom na to, že vojenská operácia pokračuje, nie je podľa neho možné zatiaľ poskytnúť podrobnejšie informácie.

Damask vopred informovali

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Kremľa telefonicky hovoril s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom a opäť zdôraznil, že nálety proti základniam Islamského štátu v Sýrii sú bez súhlasu sýrskej vlády neprípustné. Agentúra ITAR-TASS však citovala z vyjadrenia sýrskeho ministerstva zahraničia, že Damask bol o americkej akcii vopred informovaný.

Moskva je jedným z hlavných spojencov režimu Bašara Asada a ruské ministerstvo zahraničia vopred varovalo, že americké nálety bez súhlasu Damasku by predstavovali akt agresie.

Aj sýrska štátna televízia podľa Reuters oznámila, že Spojené štáty informovali v pondelok Sýriu, že zaútočia proti teroristom v oblasti Rakka asi 400 kilometrov severovýchodne od Damasku.

Terčom leteckých úderov bolo najmä veliteľstvo, výcvikové tábory, sklady a zásobovacie a obrnené vozidlá. Mnoho cieľov bolo poškodených alebo zničených, uviedlo vo svojom vyhlásení veliteľstvo ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM). Cieľom útokov bolo narušiť „bezprostredne hroziaci útok“ proti americkým a západným záujmom, ktorý plánovali „veteráni Al-Kajdá“, dodalo veliteľstvo.

Komunikačná veža v sýrskej oblasti Raqqa, ktorú... Foto: Reuters, STRINGER
Sýria, nálety Komunikačná veža v sýrskej oblasti Raqqa, ktorú podľa tvrdení islamských militantov zasiahol americký drón 23. septembra.

Na útoky Američania využili svoje vojnové lode v medzinárodných vodách v Červenom mori a v Perzskom zálive. „Všetky lietadlá následne bezpečne opustili oblasť útoku,“ doplnilo americké veliteľstvo. Islamisti z hnutia Islamský štát sa už nechali počuť, že na Američanmi vedené útoky odpovedia, citovala agentúra Reuters.

Údaje o počte obetí sa líšia

„Sú desiatky zranených a mŕtvych,“ uviedla podľa Reuters organizácia Sýrske observatórium pre ľudské práva, ktoré sídli v Londýne a získava informácie od svojich aktivistov v Sýrii.

Údaje o počtoch obetí sa líšia: podľa niektorých opozičných aktivistov prišlo pri náletoch o život najmenej 50 z ľudí, z toho niekoľko civilistov, medzi ktorými mali byť aj deti. Podľa iných naopak žiadni civilisti nezahynuli.

Na útoku sa podieľajú aj arabské štáty

Na akcii sa okrem Spojených štátov podieľajú aj Jordánsko, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty. Útoky sú súčasťou vojny proti extrémistom z IS, ktorú pred skoro dvoma týždňami schválil americký prezident Barack Obama. Radikálne zoskupenie zabralo rozsiahle územia v Sýrii aj v Iraku, povraždilo tisíce ľudí a sťalo hlavy dvom americkým novinárom.

USA a Francúzsko už skôr začali cielené nálety na pozície IS v Iraku. Korešpondentka stanice BBC ale poznamenala, že kampaň v Sýrii sa od úderov v Iraku líši. Kým iracká vláda Washington k zásahu proti extrémistom z IS povzbudila, sýrska vláda tak neurobila.

Ozbrojenci z IS podľa pondelňajších správ vyzvali stúpencov, aby útočili na občanov USA, Francúzska a ďalších krajín, ktoré sa boja proti radikálom zúčastňujú.

Británia v utorok oznámila, že sa zatiaľ nerozhodla, či sa k USA a arabským spojencom pripojí a či sa bude tiež na úderoch podieľať.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Islamský štát