Francúzsko: Nežobreme. Nemecko: Neponižujeme

Francúzsko-nemecký európsky motor aspoň navonok funguje. Prvá návšteva premiéra Manuela Vallsa u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa niesla v zmierlivom tóne.

23.09.2014 08:06
Valls, Merkelová Foto: ,
Nemecko-francúzsky európsky motor v podaní kancelárky Angely Merkelovej a premiéra Manuela Vallsa.
debata (9)

Berlín dokonca Paríž pochválil za reformy. Napriek tomu, že celá Európska únia dobre vie, že Francúzsko poruší európske fiškálne pravidlá. Podľa agentúry Bloomberg sa k deficitu troch percent HDP môže Paríž dostať až v roku 2017. Momentálne ministerstvo financií predpokladá, že teraz to bude 4,4 percenta. A budúci rok z hľadiska deficitu nevyzerá lepšie.

Vzťahy Francúzska a Nemecka tak odrážajú celoeurópsku debatu o úsporných opatreniach a raste. Valls ešte pred návštevou vyhlásil, že do Berlína nejde prosiť, aby Paríž dostal výnimku z pravidiel. "Deficit je fakt. Nebudem žobrať,“ vyhlásil minulý týždeň francúzsky premiér.

"Vidím veľké úsilie zo strany Francúzska, ktoré zhodnotí Európska komisia,“ povedala v pondelok Merkelová na tlačovej konferencii s Vallsom. "Paríž je vo veľmi zásadnej fáze s mnohými reformami, ktoré sú absolútne nevyhnutné a idú správnymi smerom. Myslím, že s tým súhlasí celá Európa,“ vyhlásila kancelárka.

"Chápem pochybnosti a otázky Nemcov, ich predstaviteľov a niekedy aj tlače. Mnohí v podstate hovoria, že keď oni trpeli pri reformách a Francúzi toho nie sú schopní, tak to nie je dobré pre Nemecko,“ vysvetľoval v Berlíne Valls. "Nemci majú radi Francúzov, keď tí dodržiavajú sľuby. A Francúzi majú radi Nemcov, keď sa ich tí snažia pochopiť,“ povedal premiér.

Dôležité Francúzsko

Aké sľuby však Francúzsko dokáže naplniť? Popularita prezidenta Françoisa Hollanda s pomaly blíži k jednocifernému číslu. Nárast euroskeptických nálad sa dá pozorovať na popularite krajne pravicového Národného frontu Marine Le¤Penovej. Tá má v tejto chvíli veľmi dobrú šancu na to, že v prezidentských voľbách v roku 2017 postúpi minimálne do druhého kola.

Jean-Marc Trouille, expert na európsku ekonomiku z Brafordskej univerzity, si myslí, že v súčasnosti je Francúzsko strnulá spoločnosť, ktorá sa bojí globalizácie, vonkajších vplyvov a zmien. "Pascal Lamy, bývalý šéf Svetovej obchodnej organizácie, však napísal knihu s názvom Kedy sa Francúzsko prebudí. Podľa neho má krajina obrovské možnosti, ako uspieť v ekonomickej globalizácii,“ povedal pre Pravdu Trouille.

Odborník tvrdí, že Francúzsko potrebuje aj pomoc zvonku. "Ak Berlín bude súhlasiť s väčšou flexibilitou rozpočtových pravidiel, je to aj preto, že sa obáva nástupu populistov. Nemecku sa po druhej svetovej vojne podarilo dosiahnuť to, čo dosiahlo, aj za podpory Francúzska a v rámci európskej konštrukcie. Politici ako minister financií Wolfgang Schäuble zasvätili svoju kariéru integrácii EÚ. Vnímajú mimoriadnu dôležitosť vzťahov s Francúzskom, hoci je to momentálne veľmi náročné,“ vysvetľuje Trouille.

Porušené pravidlá?

Flexibilita fiškálnych pravidiel však bude ešte v EÚ veľmi horúci zemiak. Politicky to môže byť pre viaceré krajiny problém.

"Nemáme záujem ponižovať Francúzsko,“ povedal pre portál euractiv.com vysokopostavený nemecký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. "Musíme však za to niečo dostať. Skutočné, overiteľné kroky týkajúce sa štrukturálnych reforiem. Potom Francúzsku môžeme pomôcť v neľahkej situácii.“ Pri prekročení deficitu hrozia Parížu európske sankcie. V minulosti už Francúzi a Nemci pravidlá porušili a nič sa nestalo.

"Dať Francúzsku ďalšie dva roky k dobru však vytvorí problém v iných krajinách eurozóny,“ obáva sa Daniela Schwarzerová, analytička organizácie German Marshall Fund. "Štáty ako Portugalsko, ktoré sme prinútili, aby prijali tvrdé opatrenia, v tom môžu vidieť dvojaký štandard. Iné sa zase pokúsia pravidlám vyhnúť tiež,“ varovala pre euractiv.com odborníčka.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Angela Merkelová #Manuel Valls