Novú poľskú vládu posiela prezident do boja o euro

Ukázať jednotu a myslieť na voľby. S tým nastupuje nová poľská vláda pod vedením premiérky Ewy Kopaczovej. V pondelok ju do úradu uviedol prezident Bronislaw Komorovski a hneď je dal aj úlohu. A vôbec nie ľahkú.

23.09.2014 08:28
Komorovski, Kopaczová Foto: ,
Poľský prezident Bronislaw Komorovski menuje Ewu Kopaczovú za novú predsedníčku vlády s novým kabinetom.
debata (4)

"Medzi veľkými úlohami pre vládu je príprava Poľska na obrovskú debatu, ktorej sa nemôžeme vyhnúť, o posilnení našej úlohy v integrovanej Európe. Myslím tým rozhodnutie o členstve v eurozóne,“ citovala agentúra Reuters Komorowského.

Kopaczová nastupuje do úlohy premiérky po predsedovi vlády Donaldovi Tuskovi. Poľský politik bude od decembra stálym šéfom Európskej rady. Varšava nie je členom eurozóny a termín vstupu je otázny. "Je dôvod, že poľské médiá z ekonomického hľadiska oceňujú sedem rokov vlády Tuska. Hospodárstvo krajiny narástlo priemerne o 3,3 percenta HDP a Poľsku sa podarilo vyhnúť globálnej recesii, ktorá svet zasiahla v roku 2008,“ povedal pre Pravdu John Micgiel z Centra pre východnú a strednú Európu na Kolumbijskej univerzite. "Na druhej strane sa Tuskovi nepodarilo naplniť volebné sľuby o reforme verejných financií. Podľa štatistík tiež stále žije v zahraničí 2,1 milióna občanov Poľska a ich počet opätovne rastie,“ poukazuje expert aj na problémy krajiny.

Podľa Micgiela preto bude Kopaczová čeliť ekonomickým aj politickým výzvam pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konajú na budúci rok. Miestne voľby sú už v novembri. Občianska platforma môže mať problém v nich vyhrať, na päty je šliape Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského. "Problémom môže byť aj dianie na Ukrajine,“ pripomína odborník.

Kopaczová bola blízka Tuskovi a bude mať čo robiť, aby po jeho odchode do Bruselu udržala jednotu Občianskej platformy. Tento problém však rieši hneď od začiatku, keď kreslo ministra zahraničných vecí v jej vláde dostal Grzegorz Schetyna. Teda politik, ktorý už bol vicepremiérom, ale Tusk sa ho v roku 2011 zbavil pre jeho ambície. Schetyna potom šéfoval parlamentnému výboru pre zahraničné veci, ale nebol v tejto funkcii príliš viditeľný. Na najvyššom diplomatickom poste teraz nahradil skúseného Radoslawa Sikorského, z ktorého bude predseda dolnej komory poľského parlamentu.

Nad Schetynom ako ministrom zahraničných vecí však nekrútia hlavou len niektorí odborníci. "Sama neviem, čo viedlo pani Kopaczovú, aby ho vymenovala do tejto pozície. Dúfam, že sa to čoskoro dozviem,“ povedala pre denník Gazeta Wyborcza matka novopečeného ministra Danuta Schetynová. Nová vláda, ktorú tvoria členovia Občianskej platformy a Poľskej ľudovej strany, by mala dostať v parlamente dôveru začiatkom októbra.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Bronislaw Komorowski #Ewa Kopaczová