Francúzom som nikdy neklamal, tvrdí Sarkozy

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy v pondelok potvrdil, že jeho piatkové oznámenie o návrate do politiky nebolo voľbou ale povinnosťou, ktorú cítil voči svojej krajine.

23.09.2014 12:11
Nicolas Sarkozy Foto: ,
Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy.
debata (7)

Tá sa podľa neho nachádza v „zúfalom“ rozpoložení a „nemohol jednoducho ostať doma“. Sarkozy v 45-minútovom rozhovore pre televíznu stanicu France 2 zároveň skritizoval svojho nástupcu Francoisa Hollanda, ktorý podľa neho krajinu do tohto stavu doviedol. Kontroverzný exprezident však zároveň priznal chyby, ktoré urobil počas svojho pobytu v Elyzejskom paláci a dodal, že „vekom sa stráca energia, no prichádza múdrosť a odstup“.

„Nikdy som vo Francúzsku nevidel taký hnev či nedostatok nádeje. Zostať mimo diania ako divák by znamenalo opustenie mojej krajiny. Chcem iba povedať, že Francúzsko kolabuje, ľudia už neveria v politiku, moja politická strana je rozdelená ako nikdy predtým – to mám naozaj zostať doma?“ povedal v rozhovore Sarkozy, podľa ktorého súčasný prezident „za sebou necháva dlhý zoznam lží“, kým on Francúzom nikdy neklamal. Za svoju chybu však označil fakt, že „si niekedy myslel, že dokáže urobiť všetko sám“. „Hollande je svojím vlastným prokurátorom,“ do­dal.

Sarkozy v máji 2012 prehral obe kolá prezidentských volieb, v ktorých ho porazil Hollande. Jeho strana následne získala kontrolu aj nad parlamentom. Vláda socialistu Hollanda však napriek sľubom dosiaľ nedokázala zvrátiť negatívne smerovanie hospodárstva druhej najväčšej krajiny EÚ a začali sa ozývať hlasy volajúce po návrate Sarkozyho známeho svojím energickým konaním a teatrálnym správaním sa na verejnosti. Sarkozyho však po strate imunity vyšetrujú pre početné obvinenia z korupcie

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Nicolas Sarkozy