KĽDR zadržala čínsku rybársku loď a žiadala výkupné

Severná Kórea zadržala čínsky rybársky čln a požadovala za jeho vydanie vyplatenie státisícovej pokuty. Oznámili to v utorok čínske médiá. Podľa agentúry Reuters sa podobná vec stala prvýkrát po viac ako roku a možno predpokladať, že incident ďalej zvýši napätie medzi KĽDR a jej hlavným spojencom.

23.09.2014 15:40
debata

Severokórejčania zadržali loď z čínskeho prístavu Ta-lien 12. septembra. Šesťčlenná posádka v tú chvíľu lovila ryby v Žltom mori, ktoré sa nachádza medzi Čínou a Kórejským polostrovom, napísal čínsky denník Beijing News.

Majiteľ plavidla uviedol, že dva dni potom mu telefonovala pobrežná stráž KĽDR a oznámila mu, že jeho čln s posádkou bol zadržaný za rybárčenie v severokórejských vodách.

Pchjongjang požadoval pokutu 250-tisíc jüanov (vyše 31-tisíc eur) za prepustenie plavidla a rybárov, 17. septembra sa však vraj posádka vrátila do svojej dediny. Poranenia na telách Číňanov svedčili o tom, že boli zbití, napísal spomínaný denník. Údajne im tiež ukradli peňaženky.

„Posádka trvá na tom, že jej čln neprekročil severokórejskú námornú hranicu,“ povedal majiteľ lode Čang Si-kchaj. „Uniesli ich ozbrojení Severokórejčania a násilím ich zavliekli do severokórejských vôd,“ dodal. Čínske veľvyslanectvo v Pchjongjangu sa v pondelok obrátilo s námietkou na severokórejskú vládu, napísal denník Beijing News.

Vlani v máji KĽDR zadržala čínsku súkromnú loď so 16 ľuďmi a chcela za ňu výkupné vo výške 600-tisíc jüanov (vyše 72-tisíc eur). Po intervencii vlády v Pekingu ju ale prepustila bez vyplatenia spomínanej sumy. V roku 2012 podobne Severokórejčania zadržali tri čínske rybárske lode a žiadali 1,2 milióna jüanov (153-tisíc eur). Plavidlá boli odovzdané Číne, nie je však jasné, či za to čínska strana niečo zaplatila.

Čína je hlavným dodávateľom potravinovej a palivovej pomoci Pchjongjangu, aj keď opakované jadrové a raketové testy a agresívne vyhrážky KĽDR otriasli podporou Pekingu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #KĽDR #rybári #výkupné #čln