Španielska vláda nesprísni predpisy pre potraty

Španielska vláda upustila od zámeru sprísniť terajšie právne predpisy uľahčujúce dostupnosť ukončenia tehotenstva. Podľa agentúry AP to v utorok povedal premiér Mariano Rajoy s odôvodnením, že ohľadom sprísnenia zákona o potratoch nepanuje potrebná zhoda.

23.09.2014 15:50
Mariano Rajoy, Španielsko Foto: ,
Španielsky premiér Mariano Rajoy.
debata

Zmena právneho predpisu, ktorú plánovala presadiť Rajoyova konzervatívna Ľudová strana (PP), by zo Španielska urobila krajinu s jednou z najtvrdších právnych úprav potratov v Európe. Proti takémuto kroku sa v krajine uskutočnilo viac protestov za účasti tisícov ľudí. Kritici poukazujú na to, že by Španielsko, pokiaľ ide o ženské práva, sa vrátilo 40 rokov späť.

Pri júnovom prieskume agentúry Metroscopia sa 60 percent opýtaných Španielov vyslovilo za zachovanie zákona v terajšom znení.

Tento normatívny akt, podobne ako v ďalších európskych krajinách, umožňuje vykonanie potratu v prvých 14 týždňoch tehotenstva a pre šestnásťročné a sedemnásťročné dievčiny nevyžaduje súhlas rodičov. Podmienky potratov liberalizoval v roku 2010 vtedajší ľavicový kabinet.

Zmena navrhovaná pôvodne vládou by opäť dovoľovala potrat len v prípadoch znásilnenia alebo pri ohrození života matky, ktoré by ale museli potvrdiť lekári.

Rajoy však podľa AP poznamenal, že kabinet predsa len bude chcieť presadiť aspoň nutný súhlas rodičov s potratmi šestnásťročných a sedemnásťročných dcér.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #potraty