Rusko posilní čiernomorskú flotilu, vybuduje novú základňu

Rusko chce do roku 2020 zvýšiť počet lodí čiernomorskej flotily o 80, teda o dve tretiny. Zároveň do roku 2016 plánuje dobudovať novú námornú základňu v Čiernom mori, po Sevastopole už druhú. Počas návštevy prezidenta Vladimira Putina v prístave Novorossijsk to v utorok oznámil šéf flotily Alexander Vitko. Dôvodom posilňovania ruského vojenského námorníctva je podľa neho rozširovanie síl NATO.

23.09.2014 16:10
Sevastopol, Krym, Ukrajina Foto:
Sevastopoľ.
debata (59)

„Do roku 2020 dorazí do Čierneho mora osemdesiat nových lodí, a čiernomorská flotila tak bude mať 206 bojových a pomocných plavidiel,“ povedal viceadmirál Vitko Putinovi. „Lode NATO sú v Čiernom mori trvalo prítomné a aliancia tam plánuje vybudovanie svojej vlastnej základne,“ dodal.

Severoatlantická aliancia opakovane do Čierneho mora vyslala niekoľko svojich lodí po ruskej marcovej anexii ukrajinského Krymu a pravidelne v tejto oblasti organizuje vojenské cvičenia s účasťou rumunských a bulharských plavidiel. Okrem týchto dvoch štátov operuje v Čiernom mori ešte vojenské námorníctvo Turecka, ďalšieho člena NATO.

Pokiaľ ide o budovanie základne NATO, o ktorom hovoril Vitko, hovorca aliancie agentúre Reuters povedal, že o žiadnych podobných plánoch nevie. Bulharsko má ale na brehoch Čierneho mora vlastnú základňu, ktorú môžu v prípade potreby využiť aj lode NATO, uviedol.

Ruský prezident Putin plánuje do reformy a prezbrojenia ruskej armády investovať do konca desaťročia 21 biliónov rubľov (418 miliárd eur). Časť týchto prostriedkov chce armáda vynaložiť na modernizáciu infraštruktúry sevastopolského prístavu, ktorý je hlavnou základňou ruskej čiernomorskej flotily.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Sevastopoľ #flotila #Čierne more #anexia Krymu