Obama: Amerika nie je v boji proti Islamskému štátu sama

Účasť arabských krajín v koalícii proti Islamskému štátu (IS) potvrdzuje, že boj proti radikálom v Sýrii a v Iraku nie je len americkou záležitosťou.

23.09.2014 17:00 , aktualizované: 20:05
Barack Obama, USA, Sýria, islamisti, IS,... Foto: ,
Americký prezident Barack Obama oznámil zapojenie arabských štátov do útoku proti IS.
debata (44)

V utorkovom krátkom prejave pred odchodom na klimatický summit OSN v New Yorku to povedal americký prezident Barack Obama. Uviedol tiež, že pre porážku IS urobia Spojené štáty všetko, čo bude treba.

Do utorkových leteckých úderov na pozície radikálov v okolí sýrskeho mesta Rakka sa okrem USA zapojili aj Jordánsko, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty. Obama im za účasť v koalícii poďakoval. Povedal tiež, že sa bude ďalej usilovať o širšiu medzinárodnú podporu.

Obama zdôraznil, že vo svojej stratégii, ktorú už predtým predstavil Američanom, výslovne uviedol, že bude proti radikálom postupovať v Iraku aj v susednej Sýrii. Amerika vraj nebude tolerovať žiadne „prístavy bezpečia“ teroristov, ktorí ohrozujú amerických občanov.

Boj proti radikálom z IS nebude podľa amerického prezidenta krátkodobou záležitosťou, je ale podľa neho nevyhnutný pre bezpečnosť USA, Blízkeho východu i celého sveta.

Radikáli v Sýrii vraj plánovali útok v USA alebo Európe

Odnož organizácie al-Kajdá v Sýrii plánovala podľa hovorcu Bieleho domu niekoľko mesiacov veľký teroristický útok proti cieľom v USA alebo Európe. Spojené štáty údajne v utorok začali letecké útoky proti pozíciám radikálov v Sýrii okrem iného práve preto, že plány teroristov boli tesne pred dokončením.

Podľa Bena Rhodesa, bezpečnostného poradcu amerického prezidenta Baracka Obamu, zameriavali sa utorkové nálety v Sýrii nielen na radikálov z organizácie Islamský štát, ale práve aj na teroristov zo skupiny Chorásán, ktorá vraj útoky na ciele mimo Sýrie plánovala.

Kurdi chcú koordinovať útoky proti IS

Dominantná kurdská politická skupina v Sýrii privítala Američanmi vedené útoky na militantov z Islamského štátu v ich krajine.

„Tešíme sa na koordináciu s (protiislamskou) koalíciou proti terorizmu, ktorý ohrozuje všetky ľudské hodnoty na Blízkom východe,“ uviedol líder Strany demokratickej jednoty (PYD) Sálih Muslim v stanovisku.

Dodal tiež, že kurdské mesto Kobani je stále v ohrození zo strany islamistov, ktorých útoky v okolitom vidieku prinútili do Turecka utiecť desaťtisíce Kurdov.

Hlavná kurdská ozbrojená skupina navyše uviedla, že islamskí bojovníci sa po náletoch koalície preskupujú smerom ku kurdským územiam v Sýrii, čo by mohlo pre Kurdov predstavovať ďalší tlak.

Turecko by mohlo pomôcť pri náletoch proti IS

Turecko by mohlo poskytnúť vojenskú alebo logistickú pomoc pri náletoch pod vedením Spojených štátov, ktoré sú namierené proti pozíciám IS. Podľa tureckej televízie NTV to v utorok pred novinármi v newyorskom sídle OSN povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Americký minister zahraničia John Kerry pred týždňom pri budovaní koalície proti islamistom uviedol, že s Tureckom zrejme nebude možné počítať.

Pan Ki-mun podporil nálety proti IS v Sýrii

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun v utorok podporil Američanmi vedené nálety proti radikálom z Islamského štátu v Sýrii. Tí podľa neho predstavujú „bezprostredné ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti“.

Pan tieto slová povedal počas prejavu, ktorým otvoril klimatický summit OSN v New Yorku odohrávajúci sa deň pred zasadnutím Valného zhromaždenia. Šéf OSN však varoval spojencov, aby pri útokoch „rešpektovali medzinárodné právo“ a „minimalizovali civilné obete“.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Barack Obama #islamisti #Amerika #Kurdi #Islamský štát #letecký útok #al-Káida