Bin Ládinov zať dostal doživotie za terorizmus

Sulejmán Abú Ghajt, zať Usámu bin Ládina, dostal v utorok v New Yorku doživotie za terorizmus. Federálni sudcovia v Manhattane uznali 48-ročného Kuvajťana už v marci za vinného zo sprisahania s cieľom zabiť Američanov a zabezpečovať a poskytovať materiálnu podporu teroristom.

23.09.2014 18:40
USA, súd, Bin Ládin, zať, Kuvajt, Abú Ghajt,... Foto: ,
Abú Ghajt, zať Bin Ládina, na súde.
debata (3)

Americký okresný sudca Lewis Kaplan v utorok vyniesol rozsudok len pár minút po tom, čo Abú Ghajt predniesol reč v arabčine, v ktorej citoval Korán a vyhlásil, že nebude žiadať o milosť nikoho okrem Boha.

Sudca pripomenul, že Usámov zať nevyjadril žiadnu ľútosť nad svojimi činmi a spomenul video, v ktorom sa tešil z útokov al-Kájdy z 11. septembra, pri ktorých v USA zahynulo takmer 3 000 ľudí. Spomínané video a ďalšie jemu podobné tvoria základ prípadu proti Abú Ghajtovi, ktorý si vzal za ženu bin Ládinovu dcéru.

Podľa prokuratúry bol Kuvajťan hovorcom a náborárom al-Kájdy a poznal plány útoku na Spojené štáty. Federálnemu súdu v New Yorku však počas procesu povedal, že len jednoducho nasledoval inštrukcie, ktoré mu dal bin Ládin.

Zároveň odmietol účasť na akomkoľvek sprisahaní proti Spojeným štátom a tvrdil, že sa ani nepridal k al-Kájde. Sám o sebe tiež povedal, že vo videách nehovoril v mene al-Kájdy, ale všetkých moslimov. Pred útokmi jeho činnosť pozostávala z náboženského kázania vo výcvikových táboroch bojovníkov v Afganistane.

Abú Ghajt počas procesu okrem iného vypovedal, že ho po útokoch z 11. septembra pozvali na stretnutie s vedením al-Kájdy, ktoré zahŕňalo bin-Ládina ako aj jeho dvoch najdôvernejších pomocníkov Egypťanov Ajmana az-Zaváhirího a Muhammada Atífa. „My sme tí, čo to spravili,“ povedal vtedy bývalý šéf teroristov Abú Ghajtovi.

Svojou výpoveďou ponúkol zriedkavý náhľad na správanie sa vedenia teroristov len pár hodín po zničujúcich útokoch. Ládin ho údajne tiež požiadal, aby využil svoje rečnícke schopnosti a zaslal „svetu správu“ prostredníctvom videonahrávky.

Abú Ghajt navyše spomenul, že bin Ládin sa ho pýtal, čo podľa neho teraz spravia Spojené štáty. On odpovedal, že USA nebudú mať pokoja, kým bin Ládina nezabijú a nezvrhnú vládu Talibanu v Afganistane. „Si príliš pesimistický,“ citoval Abú Ghajt reakciu vtedajšieho vodcu al-Kájdy.

Americká armáda a ich spojenci zvrhli z vlády afganský militantný Taliban v roku 2001. Bin Ládina zabilo americké komando v máji 2011 v jeho dome v pakistanskom Abbottabáde.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #doživotie #Bin Ládin