Bývalého poľského arcibiskupa Wesolowského zatkli vo Vatikáne

Vatikánske úrady zatkli bývalého poľského arcibiskupa Józefa Wesolowského, ktorý čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania chlapcov. Na bývalého pápežského nuncia v Dominikánskej republike uvalili domáce väzenie, kým sa nepostaví za svoju kriminálnu činnosť pred súd. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie Vatikánu o tom informovala agentúra AP.

23.09.2014 21:50
Jozef Wesolowski, arcibiskup, sexuálne... Foto: ,
Bývalý poľský arcibiskup Józef Wesolowský.
debata (51)

V júni Vatikán zbavil Wesolowského kňazských povinností.

Wesolowski je zatiaľ najvyšším hodnostárom Vatikánu, ktorý je oficiálne vyšetrovaný kvôli sexuálnemu zneužívaniu detí. Z Dominikánskej republiky, kde pôsobil ako pápežský nuncius, bol odvolaný vlani v auguste terajším pápežom Františkom. Dominikánska republika žiada jeho vydanie, čo ale Vatikán odmieta. Wesolowski je rodený Poliak, ale zároveň je občan Vatikánu, takže sa na neho vzťahuje trestné sankcie tohto mestského štátu.

Wesolowski bol vatikánskym diplomatom od roku 1980. V Domini­kánskej republike bol od roku 2008 a pred tým bol pápežským nunciom v Kazachstane, Tadžikistane, Kirgizsku, Uzbekistane a Bolívii.

Dominikánske úrady tiež vyšetrujú ďalšieho poľského kňaza a Weselowského priateľa Wojciecha Gila, ktorý bol v máji odvolaný z horskej farnosti v Juncalite kvôli tomu, že ho miestni obyvatelia obvinili z obťažovania miništrantov. Údajne tiež bral miništrantov do domu Wesolowského. Gila vo februári zatkla polícia v Poľsku na základe medzinárodného zatykača.

Terajší emeritný pápež Benedikt XVI. počas dvoch rokov (2011 a 2012) zbavil kňazských povinností štyri stovky duchovných kvôli obvineniu zo zneužívania detí.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #arcibiskup #sexuálne obťažovanie