Turčynov chce trestať 'zradcov'

Všetko odštartovala nedávna návšteva kyjevskej parlamentnej skupiny Za mier a stabilitu v Moskve. Ukrajinských poslancov 17. septembra prijal šéf ruskej Dumy Sergej Nariškin a následne sa zúčastnili na rokovaní ruských poslaneckých kolegov. Stalo sa tak na základe stále platného rámca medziparlamentnej kontaktnej skupiny EÚ-Ukrajina-Rusko.

24.09.2014 07:38
debata (55)
Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr... Foto: SITA/AP
Turčynov Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov počas televízneho prejavu.

Po návrate poslancov do Kyjeva predložil šéf snemovne Alexandr Turčynov plénu návrh, podľa ktorého majú zakázať „zradcom“ prístup na rokovanie parlamentu s možnosťou aj finančného postihu. Konanie skupiny charakterizoval Turčynov ako prejav „neúcty k Ukrajine a zradu štátu“. A to napriek tomu, že cieľom skupiny bolo v Moskve „vypracovať spoločný akčný plán s cieľom dosiahnuť mier na Ukrajine“.

Podľa Turčynova ide o poslancov, ktorí „nikdy nehlasujú za Ukrajinu v prípade rokovania o dôležitých zákonoch týkajúcich sa upevňovania obranyschopnosti krajiny“. „Myslím si preto, že ide o zradcovský postoj pri hlasovaní, rovnako ako aj počas takýchto ciest,“ sumarizoval pred poslancami ich parlamentný šéf.

„Zo strany Turčynova ide o prejav populizmu a súčasť predvolebnej kampane,“ reagovali poslaneckí „zradcovia“ na útok spoza predsedníckej tribúny. Zároveň parlamentná skupina Za mier a stabilitu pohrozila Turčynovovi podaním sťažnosti na ústavný súd, ako aj na medzinárodné inštitúcie.

„Sme pripravení brániť záujmy svojich voličov v parlamente napriek pokusom časti predstaviteľov vládnej moci zakázať a zablokovať prejavy demokracie,“ konštatuje sa v oficiálnej reakcii členov parlamentnej skupiny Za mier a stabilitu. Predsedovi snemovne zároveň pripomenuli, že aj on je poslancom, ktorý má iba dočasný mandát viesť parlament.

„Vyzývame predsedu parlamentu, aby dodržiaval zákony a zdržal sa činov, vyhlásení a opatrení, ktoré by mohli kompromitovať jeho samotného, ale aj voličov a parlament,“ konštatuje sa v závere dokumentu dotknutých poslancov zverejnenom agentúrami.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Oleksandr Turčynov