Rusko je proti odobratiu práva veta stálym členom BR OSN

Rusko je pripravené diskutovať o úprave rokovacích pravidiel v OSN, zásadne sa ale stavia proti návrhom zbaviť stálych členov Bezpečnostnej rady (BR) práva veta. V reakcii na návrhy zásadnejšie reformovať Bezpečnostnú radu to vo štvrtok v New Yorku vyhlásil stály ruský predstaviteľ v OSN Vitalij Čurkin. Na nutnosť upraviť štatút BR upozornil vo svojom štvrtkovom prejave poľský prezident Bronislaw Komorowski.

26.09.2014 08:10
debata (19)

Právo veta Rusku, rovnako ako ostatným štyrom stálym členom, umožňuje blokovať akúkoľvek rezolúciu, ktorá sa na rokovaní Bezpečnostnej rady objaví. Moskva v poslednom čase svoje právo hojne využíva, najmä pri hlasovaní o sýrskej kríze alebo o situácii na Ukrajine. Vetom čelí pokusom Západu izolovať sýrskeho prezidenta Bašára Asada a dôrazne kritizovať postup východoukrajinských separatistov.

Na Valnom zhromaždení OSN sa vo štvrtok v New Yorku konala aj ministerská schôdzka venovaná využívaniu práva veta v situáciách vyžadujúcich okamžitý zásah Rady bezpečnosti. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius na rokovaní vyhlásil, že právo veta sa nemôže a nesmie stať výsadou jednotlivých členov Bezpečnostnej rady. „Je to otázka zodpovednosti, členovia rady by mali konflikty riešiť, nie paralyzovať prácu OSN,“ konštatoval minister.

Francúzske stanovisko podporil stály britský zástupca v OSN Mark Lyall Grant. Spojené kráľovstvo vydesili nedávne rozhodnutia Bezpečnostnej rady prijaté na úkor miliónov trpiacich civilistov, povedal veľvyslanec s odkazom na zmarené hlasovanie odsudzujúce operácie sýrskych vládnych jednotiek.

Stála predstaviteľka USA Samantha Powerová francúzske návrhy na obmedzenie práva veta výslovne nepodporila. Washington toto právo často využíva na to, aby zablokoval rezolúcie kritizujúce politiku Izraela na Blízkom východe. Powerová ale vyčítala Rusku a Číne, že opakovane vetovali rezolúcie o vojne v Sýrii. „Môžeme si klásť otázku, či by sa Islamský štát dostal tak ďaleko, keby bola Bezpečnostná rada schopná spojiť sily,“ vyhlásil americká diplomatka.

Komorowski na Valnom zhromaždení vo štvrtok vyhlásil, že Bezpečnostná rada OSN nedokázala vo vzťahu k ukrajinskej kríze dostatočnú účinnosť a mala by byť reformovaná. Hlavný orgán OSN podľa neho zlyháva aj v ostatných častiach sveta. „Bez úpravy pravidiel fungovania BR nám hrozí ďalšia bezmocnosť,“ varoval poľský prezident.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #BR OSN