SMK: Chceme na juhu čo najviac starostov maďarskej národnosti

Cieľom Strany maďarskej komunity (SMK) v nadchádzajúcich novembrových voľbách je mať v čo najväčšom počte obcí na južnom Slovensku starostov maďarskej národnosti.

27.09.2014 16:22
SMK, Berényi, Szigeti Foto: ,
Zľava: Podpredseda SMK pre školstvo a kultúru László A. Szabó, predseda Strany maďarskej komunity József Berényi a predseda Republikovej rady SMK László Szigeti.
debata (75)

„Aplikovanie dvojjazyčnosti, fungovanie maďarských inštitúcii vieme zabezpečiť najskôr prostredníctvom nich,“ zhodla sa Republiková rada SMK na svojom sobotnom stretnutí v Bratislave. SMK do komunálnych volieb, ktoré sa budú konať 15. novembra, postaví kandidátov v 445 obciach. Informovala o tom tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

Republiková rada Strany maďarskej komunity považuje komunálne voľby za mimoriadne dôležité. „Náš každodenný život z hľadiska verejnej správy najviac ovplyvňujú starostovia obcí a členovia miestnych zastupiteľstiev. Preto je nanajvýš dôležité, aby sa voliči zúčastnili na blížiacich sa voľbách v čo najväčšom počte,“ uvádza Republiková rada SMK vo svojom vyhlásení.

Upozorňujú na to, že v obciach južného Slovenska, kde žije aj obyvateľstvo maďarskej národnosti, je vysoká nezamestnanosť, chýbajú tu investície a štátne dotácie prichádzajú v malom množstve alebo vôbec. „V týchto obciach a mestách v mnohých prípadoch nežijú len Maďari a Slováci, ale aj Rómovia. Preto je zvlášť dôležité, aby sme si zvolili odborne zdatných, aktívnych a morálne vhodných zástupcov,“ pripomína SMK.

Pre SMK je zvlášť rozhodujúce aplikovanie dvojjazyčnosti v praxi, čiže používanie maďarského jazyka, zachovanie identity, pestovanie maďarskej kultúry a tradícii, ochrana maďarských školských inštitúcii, ako aj ďalšie rozvíjanie cezhraničnej spolupráce.

„V dôsledku chybného vládneho rozhodnutia sa v menších obciach stali naše školy ohrozenými. Miestne samosprávy budú v nasledujúcom štvorročnom období aj v tejto oblasti stáť pred ťažkými rozhodnutiami. Sme presvedčení, že kandidáti vybraní miestnymi organizáciami SMK budú schopní nielen postaviť sa zoči-voči problémom dnešných dní, ale budú mať aj dobré riešenia,“ uvádza Republiková rada strany vo svojom vyhlásení.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #SMK