Donecké letisko stále drží armáda, padol jeden z veliteľov

V Donecku na východe Ukrajiny sa aj v nedeľu strieľalo, bez ohľadu na už tri týždne trvajúce prímerie.

28.09.2014 08:46 , aktualizované: 21:20
debata (109)

Strety opäť hlásia najmä z tamojšieho letiska, ktoré sa proruskí separatisti snažia ovládnuť, ale ktoré údajne stále kontroluje armáda. O život tam podľa ukrajinských médií prišiel jeden z veliteľov vládnych síl.

Server denníka Ukrajinská pravda napísal, že pri ďalšom pokuse vzbúrencov zmocniť sa letiska zahynul veliteľ 93. roty dnepropetrovskej mechanizovanej brigády, meno však neuviedol. Do nového útoku rebelov sa údajne zapojili ruské tanky.

Podľa novinára, ktorý o udalosti informoval, vojaci ďalšie prepadnutia úspešne odrazili. „Letisko je ako doteraz v našich rukách,“ dodal. Situácia okolo doneckého letiska je tak podľa víkendových správ z miesta neprehľadná. Povstalci totiž v sobotu večer oznámili, že obsadili nový terminál a že ukrajinské vládne sily naďalej držia starý terminál.

O pokračujúcej streľbe v Donecku už popoludní informoval hovorca ukrajinského velenia Andrij Lysenko. V tej chvíli podľa agentúry Interfax-Ukrajina oznámil, že za uplynulých 24 hodín nezomrel žiadny príslušník jednotiek zapojených do „protiteroristickej akcie“, ako Kyjev nazýva operáciu vedenú proti separatistom na východe krajiny. Iba traja vojaci boli podľa neho zranení.

Kyjev a povstalci si vymenili zajatcov

Lysenko tiež uviedol, že paľbu na pozície armády a tiež na obytné domy v meste vedú nikým nekontrolované skupinky rebelov. Ukrajinská pravda takisto priniesla informáciu o ďalšej výmene zajatcov medzi povstalcami a vládnymi silami. Došlo k nej večer a pôvodne malo ísť o odovzdanie 30 vojakov za 30 povstalcov.

Bývalá poslankyňa Oksana Bilozirová však na Facebooku uviedla, že pri obci Avdijivka armáda dostala za 60 prepustených vzbúrencov 30 vojakov.

Povstalci pritom podľa agentúry ITAR-TASS v sobotu informovali, že na neurčitú dobu výmeny zajatcov odkladajú, pretože od Kyjeva nedostali zoznam osôb, ktorých sa výmeny týkajú. Tvrdili, že im ukrajinská strana posiela náhodných ľudí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa Ukrajinskej pravdy v rozhovore poskytnutom televízii 1+1 uviedol, že počas prímeria sa zo zajatia povstalcov vrátilo vyše 1 000 Ukrajincov.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina