Cameron: Za výrok o kráľovnej by som si zaslúžil kopanec

Britský premiér David Cameron sa opäť verejne ospravedlnil kráľovnej Alžbete II. za to, že newyorskému starostovi Michaelovi Bloombergovi prezradil jej reakciu na neúspešné referendum o nezávislosti Škótska.

28.09.2014 16:49
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (8)

„Je to jedna z tých chvíľ, keď sa chcete obzrieť späť a poriadne sa nakopať,“ povedal Cameron v nedeľňajšom rozhovore pre britskú televíznu stanicu BBC. „Nebol to rozhovor, ktorý som mal mať aj napriek tomu, že išlo o súkromnú konverzáciu. A je mi to veľmi ľúto a hanbím sa za to. Už som sa ospravedlnil a myslím, že sa ešte budem ospravedlňovať,“ do­dal.

Britská kráľovná Alžbeta II. po oznámení výsledkov neúspešného referenda o nezávislosti Škótska „priadla“ od šťastia. Starostovi amerického New Yorku Michaelovi Bloombergovi to povedal Cameron v rámci konverzácie, ktorú zachytili televízne štáby staníc BBC a Sky News. „Zrazu len priadla. Nikdy som nepočul nikoho takého šťastného,“ povedal Cameron počas rozhovoru s Bloombergom v New Yorku.

Kráľovná sa k referendu o škótskej nezávislosti nikdy priamo nevyjadrila. Jej jediné oficiálne stanovisko pred samotným hlasovaním obsahovalo len odporúčanie, aby Škóti „veľmi starostlivo premýšľali o svojej budúcnosti“. Hoci je pravdepodobné, že panovníčka podporuje jednotnú krajinu, do referenda odmietla zasahovať. Jej nestrannosť je navyše zakotvená v ústave.

Škótsko je však Alžbete osobne blízke. Jej matka bola Škótka, ona sama tam strávila veľkú časť detstva a v Škótsku sa narodila aj jej dnes už zosnulá sestra Margaret. Škótsky Balmoral je tiež obľúbenou letnou destináciou kráľovského páru.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Škótsko #kráľovná Alžbeta II.