Turecká vláda požiada parlament o zásah na islamistov

Turecko sa pomaly pripravuje na útok proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS), pôsobiacim v Sýrii a v Iraku. Ako informovala agentúra AFP, vláda sa chystá požiadať v utorok parlament o povolenie na zásah.

29.09.2014 16:16 , aktualizované: 21:02
kurdi, Koban, Turecko Foto: ,
Sýrski Kurdi čakajú na turecko-sýrskej hranici na návrat domov do sýrskeho mesta Kobani.
debata (7)

Armáda v pondelok medzitým posilnila pozície na hraniciach potom, čo v posledných 24 hodinách dopadlo na turecké územie zo sýrskej strany niekoľko granátov, z ktorých jeden zranil troch ľudí. Predseda tureckého parlamentu Cemil Çiçek v televízii NTV spresnil, že poslanci by o príslušných návrhoch mali začať rokovať vo štvrtok.

Prvý má obnoviť armáde povolenie počas jedného roka, aby operovala na území severného Iraku. V minulosti už takúto možnosť dostala a mohla udrieť na pozície povstaleckých Kurdov. Najnovšie má dôjsť aj na povolenie útoku v Sýrii, odkiaľ vzhľadom na postup islamistov utekajú teraz do Turecka desaťtisíce Kurdov.

Armáda počas dňa posilnila pozície pri hraničnom prechode Mursitpinar, kam premiestnila po incidente s dopadajúcimi granátmi zhruba desiatku tankov a obrnených transportérov. Neďaleko odtiaľ pokračujú boje o kurdské mesto Kobani na severe Sýrie, ktoré bojovníci IS takmer obkľúčili. Pozície islamistov ostreľujú bojové lietadlá USA a ich spojencov, predovšetkým z arabských krajín. Situáciu na bojisku to ale doteraz zrejme príliš neovplyvnilo.

Turkov dlhodobo kritizujú najmä Spojené štáty, podľa ktorých Ankara neprejavila veľkú ochotu zapojiť sa do najnovšej koalície proti IS po tom, čo islamisti odrezali hlavu dvom Američanom a jednému Britovi. Turecko to zdôvodňovalo potrebou chrániť takmer päť desiatok tureckých rukojemníkov zajatých islamistami v severoirackom Mosule. Pred niekoľkými dňami sa Ankare ale podarilo docieliť ich prepustenie.

Turecko je tiež obviňované, že pomohlo práve islamistom v ich boji proti sýrskemu režimu Bašara Asada a považovalo to zrejme za najsľubnejší prostriedok Asadovho zvrhnutia. Aj tu je ale zrejmý obrat po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan IS ostro skritizoval s tým, že s pravým islamom nič spoločné nemajú. „Naše náboženstvo je náboženstvom mieru,“ vyhlásil. V nedeľu potom uviedol, že Turecko nemôže stať mimo tohto konfliktu.

Vzhľadom na to, že Erdoganova vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) ovláda parlament, dá sa predpokladať, že vládny návrh poslanci schvália.

Turecko je nútené k aktivite aj preto, že je pod tlakom migračnej vlny, ktorá zo Sýrie začala už pred tromi rokmi po vypuknutí občianskej vojny. Na jeho území našlo útočisko viac než 1,5 milióna Sýrčanov a za posledné dva týždne ho zaplavila ďalšia vlna najmenej 160-tisíc sýrskych Kurdov utekajúcich pred islamistami.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Islamský štát