Netanjahu: Jadrový Irán je väčšia hrozba ako Islamský štát

Irán vybavený jadrovými zbraňami by bol väčšou svetovou hrozbou než radikálna organizácia Islamský štát (IS), ktorá sa rozpína ​​v Sýrii a v Iraku. Uviedol to podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

29.09.2014 19:50
Nentanjahu Foto:
Benjamin Netanjahu.
debata (28)

„Nenechajte sa mýliť, IS (Islamský štát) musí byť porazený,“ povedal Netanjahu. „Ale poraziť IS a nechať Irán, aby sa v zásade stal jadrovou mocnosťou, znamená vyhrať bitku a prehrať vojnu,“ dodal izraelský premiér.

Podobne ako v minulých rokoch z rovnakého pódia Netanjahu opäť naliehal, aby Irán bol zbavený akýchkoľvek jadrových vojenských kapacít. Zdôraznil, že jeho najnovšia diplomatická snaha vylepšiť si vzťahy so Západom majú ako jediný cieľ zrušenie sankcií vyhlásených proti nemu a odstránenie prekážok, ktoré bránia tomu, aby si vyrobil jadrovú bombu.

Irán vytrvalo popiera, že by pracoval na vývoji jadrovej zbrane, všetky jeho aktivity sú vraj len mierového charakteru. O svojom programe Teheránu priebežne rokuje s šiestimi svetovými veľmocami. V poslednej dobe ale rozhovory nikam nepokročili.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #Benjamin Netanjahu #iránsky jadrový program #Islamský štát