Piloti Lufthansy budú opäť štrajkovať

Piloti nemeckej leteckej spoločnosti Lufthansa budú v utorok opäť štrajkovať. Štrajk sa uskutoční v čase od 08:00 do 23:00 SELČ a na letisku vo Frankfurte zasiahne asi 70 až 80 diaľkových letov.

30.09.2014 07:15
Nemecko, Lufthansa, štrajk Foto: ,
Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám.
debata

Piloti Lufthansy žiadajú, aby sa zachoval program predčasného odchodu do dôchodku aj pre pilotov, ktorí v spoločnosti ešte len začínajú pracovať. Program vznikol pred 50 rokmi, kedy piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba 8 rokov.

Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého piloti v tomto prechodnom období dostávajú do 60 percent príjmov. Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov.

Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014.

Vedenie Lufthansy je pod tlakom, aby znížilo náklady s cieľom lepšie konkurovať nízkonákladovým leteckým firmám a rýchlo rastúcim leteckým spoločnostiam z Blízkeho východu.

Rokovania s pilotmi sa pre Lufthansu stali naliehavejšími po tom, ako v júni zredukovala svoje plány zisku pre najbližšie dva roky. Teraz plánuje dosiahnuť za rok 2014 prevádzkový zisk 1 mld. eur, ktorý sa v roku 2015 má zdvojnásobiť na sumu 2 mld. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #odchod do dôchodku #piloti #Lufthansa