Na zriedkavú návštevu Ruska príde šéf diplomacie KĽDR

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Su-jong v utorok príde na návštevu Ruska. Súčasťou výnimočnej zahraničnej cesty šéfa diplomacie medzinárodne izolovanej krajiny bolo aj sobotňajšie vystúpenie pred plénom Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

30.09.2014 07:30
debata (11)

V ňom sa okrem iného vyjadril, že „národné zjednotenie na Kórejskom polostrove by sa nemalo dosiahnuť prostredníctvom konfrontácie systémov ale prostredníctvom konfederačného nástroja, kde dva systémy spoluexistujú v jednej krajine“. To je podľa neho „jediná cesta ako zabrániť vojne a zaistiť mier“.

Kórejská ľudovodemokratická republika, ktorá nedávno oslávila 65. výročie svojho založenia, funguje na stalinistickom princípe s dominantnou pozíciou vodcu. Od okolitého sveta izolovaná krajina má obrovské hospodárske problémy a väčšina 23-miliónovej populácie trpí nedostatkom základných potravín, ktoré tak musia dovážať zo zahraničia. Krajina navyše čelí sankciám OSN pre svoje vojenské aktivity. Severokórejské vedenie sa totiž sústreďuje na armádu, ktorá je jednou z najväčších na svete.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #OSN