Zaútočí na Budapešť ľavica sprava?

Kreslo primátora maďarskej metropoly sa vyvolencovi premiéra Viktora Orbána pokúsi vziať jeden z najkontroverznejších politikov krajiny. Lajos Bokros (60), niekdajší socialistický minister financií, ktorý v polovici deväťdesiatych rokov drastickými úspornými opatreniami ozdravil maďarskú ekonomiku, sa stáva hlavným vyzývateľom Istvána Tarlósa.

30.09.2014 08:30
Lajs Bokros Foto:
Lajos Bokros, líder konzervatívneho hnutia Moderné Maďarsko, je hlavným opozičným uchádzačom o primátorské kreslo v Budapešti po tom, čo spoločný kandidát ľavice odstúpil v jeho prospech.
debata

Autorovi nepopulárneho Bokrosovho balíčka, ktorému milióny Maďarov dodnes neodpustili, ako tuho im kedysi utiahol opasky, prepustil svoje miesto doterajší spoločný kandidát ľavice Ferenc Falus.

Lekár bez politických skúseností Falus bol jediným kompromisným kandidátom, na ktorom sa hlavné sily rozdrobenej demokratickej opozície dokázali zhodnúť. Podporovali ho socialisti, ľavicovoliberálne hnutie Spolu i Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya. Jeho kampaň však bola rozpačitá. Zaujal azda iba tým, keď v rozhovore pre portál Index.hu sám seba prirovnal ku koňovi. „Kôň je veľmi výkonné, veľmi milé, veľmi nudné a málo múdre zviera,“ dodal na vysvetlenie.

Nevýrazného kandidáta ľavice v preferenciách predstihol aj „osamelý jazdec“ Bokros, za ktorým stálo iba jeho dvestočlenné minihnutie MoMa (Moderné Maďarsko). V prieskume ústavu Nézőpont, ktorý Tarlósovi minulý týždeň nameral 38-percentnú podporu, sa Bokros s 12 percentami prepracoval na druhú priečku a Falus s 8 percentami klesol až na tretiu.

V Budapešti, ktorá sa po zmene režimu dve desaťročia držala ako hlavná bašta ľavice a liberálov, by takýto výsledok ich spoločného kandidáta znamenal totálne fiasko. Falus tento tlak nevydržal a kandidatúry sa včera, necelé dva týždne pred komunálnymi voľbami, v prospech Bokrosa vzdal. Vysvetlil to potrebou zúžiť okruh demokratických kandidátov, aby sa zvýšila šanca poraziť Fidesz, „likvidujúci aj posledné omrvinky samosprávy“.

Za Bokrosa sa jednoznačne postavil aj expremiér Gyurcsány, ktorý už dávnejšie presadzuje zjednotenie protiorbánovskej demokratickej opozície od socialistov cez liberálov až po konzervatívcov. „Keď sú na jednej strane despoti, tak nie je dôležité, aké sú na druhej strane rozdiely medzi demokratmi. Proti despotizmu treba vystúpiť jednotne,“ citoval ho portál hvg.

To, že Bokros je jednoznačným protikladom všetkého, čo predstavuje politika Orbánovej vlády, nik nespochybňuje. Premiéra však kritizuje nielen za jeho prešľapy proti demokracii, ale aj za „populistické“ znižovanie režijných nákladov domácností na účet dodávateľov a tvrdý postup proti bankám. Hoci aj včera potvrdil, že naďalej zostane verný konzervatívnym a liberálnym hodnotám a nestane sa z neho ľavičiar, v nastávajúcich voľbách vyzval ľavicových voličov, aby názorové rozpory dali bokom. „Teraz si musíme vybrať medzi slobodou a diktatúrou, súťažou a monopolnou mocou, medzi útlakom a solidaritou, západnou civilizáciou a Ruskom inšpirovanou riadenou diktatúrou,“ povedal podľa hvg.hu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #primátor #Budapešť #Lajos Bokros