Americký parlamentný výbor si podá šéfku Tajnej služby

Americkí poslanci sa v utorok stretnú so šéfkou Tajnej služby Spojených štátov (USSS) Juliou Piersonovou, ktorej podriadení sú terčom kritiky za slabú disciplínu a za nedostatočnú ochranu prezidenta Baracka Obamu.

30.09.2014 09:10
Biely dom Foto: ,
Ochrankári pred Bielym domom vo Washingtone.
debata

Nespokojnosť s činnosťou služby zvýraznilo tohtomesačné závažné narušenie bezpečnosti Bieleho domu, keď sa do jeho priestorov dostal ozbrojený veterán vojny v Iraku. Podľa medializovaných informácií sa do budovy dostal hlbšie, ako sa pôvodne tvrdilo.

Piersonová však bude pred výborom odpovedať aj na otázky týkajúce sa najnovších zistení o incidente z roku 2011. Tajní agenti údajne odhalili avizovanú streľbu na Biely dom oveľa neskôr, ako sa oficiálne priznalo.

Prvá žena na čele USSS bude musieť osvetliť aj marcový incident z Holandska, kde sa traja tajní agenti poverení osobnou ochranou prezidenta opili tak, že ich poslali domov. Členovia výboru budú od nej preto chcú vedieť, čo s aktuálnym stavom plánuje robiť.

Piersonovú do čela USSS vymenoval Obama v marci 2013. Jej cieľom malo byť vyčistiť agentúru po prevalení škandálu v Kolumbii. Desiatku agentov vtedy prichytili pri veľkej konzumácii alkoholu a v prítomnosti prostitútok na hotelovej izbe. Stalo sa tak tesne pred príchodom Obamu na summit Organizácie amerických štátov. Služba sa pritom priamo zameriava na ochranu prezidenta, viceprezidenta a členov ich rodín. Kongres jej podľa údajov agentúry Reuters na tento rok pridelil takmer miliardu dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Veterán #Barack Obama #Biely dom #Tajná služba Spojených štátov