Kyjev stíha ruských vyšetrovateľov pre pomoc 'teroristom'

Ukrajinská generálna prokuratúra začala trestné stíhanie ruských vyšetrovateľov s podozrením na "napomáhanie terorizmu" a zasahovanie do vnútorných ukrajinských záležitostí, oznámila ukrajinská agentúra Unian.

30.09.2014 10:20 , aktualizované: 10:40
Ukrajina, vojaci, armáda, zbrane, Doneck Foto: ,
Proruskí rebeli počas skúšobnej streľby v Donecku.
debata (20)

Rozhodnutie je odvetou za pondelkové oznámenie ruských úradov o vyšetrovaní údajnej genocídy ruskojazyčného obyvateľstva na východe Ukrajiny.

Hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin v pondelok agentúre Interfax povedal, že nezistené osoby z najvyššieho politického a vojenského vedenia Ukrajiny vydávali rozkazy na úplné vyhladenie rusky hovoriacich občanov. V dôsledku nasadení raketometov, taktických rakiet a ďalších druhov ťažkých zbraní zahynulo podľa Markina najmenej 2 500 ľudí a viac ako 300-tisíc ľudí muselo utiecť zo svojich domovov do Ruska.

Ukrajinská generálna prokuratúra podobné tvrdenia označila za hrubé zasahovanie do ukrajinských kompetencií a napomáhanie „teroristom“ z takzvaných ľudových republík v Doneckej a Luhanskej oblasti. „Neprimerané trestné stíhanie je nezákonným zasahovaním do činnosti ukrajinských justičných orgánov a ukrajinskej armády,“ uvádza sa vo vyhlásení generálnej prokuratúry.

Krok ruskej strany je podľa ukrajinských médií skôr politickým gestom. Ruskí vyšetrovatelia totiž nemajú žiadne právomoci mimo Ruska, rovnako ako právomoci ukrajinských prokurátorov sa končia na ruských hraniciach.

Kyjevská generálna prokuratúra v utorok zároveň ostro protestovala proti pokračujúcemu trestnému stíhaniu ukrajinskej vojenskej letkyne Nadeždy Savčenkovej, ktorú ruské úrady obviňujú z podielu na smrti dvoch ruských novinárov.

Podľa Kyjeva bola totiž tridsaťtriročná Savčenková do Ruska unesená a má byť súdená na základe nezmyselného obvinenia z vraždy. Moskva trvá na tom, že sa pilotka na ruské územie dostala ako utečenkyňa. Previnila sa vraj tým, že vládnym silám poskytla informácie o mieste pobytu dvoch novinárov, a tí potom zomreli pri mínometnom ostreľovaní.

Z Donecka sa ďalej ozýva paľba, boje hlási aj Luhanská oblasť

Boje v najväčšom východoukrajinskom meste Doneck neutíchli ani v noci na utorok a napriek už 25 dní trvajúcemu prímeriu skôr silnejú. Podľa ukrajinských novinárov je situácia v meste krajne napätá, zvuky delostreleckých granátov a mín sa ozývajú prakticky zo všetkých štvrtí.

Oproti minulým dňom sa vyhrotila aj situácia v susednej Luhanskej oblasti, kde bol po vyhlásení prímeria relatívny pokoj.

Donecká radnica v utorok oznámila, že boje sa odohrávajú najmä na severnom a východnom okraji mesta. Priamy zásah údajne dostal jeden z obytných domov, o obetiach však zatiaľ nie sú žiadne informácie. Za rekordný označujú úrady počet domácností, ktoré boli v dôsledku bojov odpojené od dodávok plynu. Doprava a komunálne služby sa napriek prakticky trvalým prestrelkám snažia zachovať normálny pracovný režim.

Povstalecká tlačová agentúra Novorossija v utorok oznámila, že vzbúrenci v bojoch o donecké letisko prvýkrát použili nové protitankové delá. Počas bojov o areál letiska, ktoré už trvajú niekoľko týždňov, sa v noci údajne separatistom podarilo obsadiť dva objekty. Armáda bojové úspechy vzbúrencov popiera.

V Luhanskej oblasti sa podľa spravodajského servera Cenzor bojuje v okolí miest Slovjanoserbsk a Popasna, ktoré ležia západne od Luhanska. Separatisti tam údajne z raketometov Grad ostreľujú civilné objekty vrátane škôl. Vzbúrenci sa pokúsili dobyť niekoľko obranných postov Národnej gardy s použitím tankov a raketometov, ich útoky však vraj boli odrazené.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí ozbrojenci