Spojenci vykonali letecké údery na pozície IS pri meste Kobani

Spojené štáty a ich arabskí spojenci uskutočnili v noci na utorok niekoľko leteckých úderov na pozície radikálov z Islamského štátu (IS) v okolí severosýrskeho mesta Ajn al-Arab, známeho pod kurdským názvom Kobani. Počet obetí náletov zatiaľ nie je známy.

30.09.2014 11:10 , aktualizované: 12:03
Turecko, Sýria, utečenci, IS, Islamský štát Foto: ,
Utečenci a tureckí vojaci kurdského pôvodu pri meste Kobani.
debata (3)

Miestni obyvatelia sa podľa televízie CNN obávajú masakry, ak ozbrojenci z IS mesto dobijú. Počet leteckých úderov spojencov v oblasti je podľa nich príliš nízky a mieria na príliš vzdialené ciele. Tak mestu podľa nich nepomôžu.

„Potrebujeme pomoc. Potrebujeme zbrane. Potrebujeme účinné letecké údery,“ uviedol jeden z obyvateľov Kobani. Nevie si vraj ani predstaviť, čo by nastalo, ak by milície IS vpochodovali do mesta.

Extrémisti sú od Kobani vzdialení už len asi štyri až sedem kilometrov, uviedol predseda miestnej vlády Anvar Muslim. Mesto údajne ostreľujú z raketometov, iba v pondelok na centrum mesta dopadlo vraj až 17 striel. Podľa sýrskej exilovej organizácie SOHR pritom zahynuli prinajmenšom traja ľudia a mnoho ďalších bolo zranených.

V obliehanom meste začínajú údajne dochádzať zásoby liekov a zdravotníckeho materiálu. „Najhoršie je, že dochádza voda a ľudia musia hĺbiť studne, aby sa k nej dostali,“ uviedla jedna z obyvateliek mesta v telefonickom rozhovore s agentúrou AP. „Pitná voda sa ale zmiešala s odpadovou a veľa ľudí z toho ochorelo,“ dodala. Prerušené boli vraj už aj dodávky elektriny.

Podľa očitých svedkov, ktorých citovala CNN, zvyšuje Turecko počet svojich vojakov na hranici. V oblasti vraj rozmiestnilo už tiež niekoľko tankov. Mesto Kobani totiž bezprostredne prilieha k tureckej hranici.

V pondelok dopadla na turecké územie prinajmenšom jedna raketa vypálená islamistami. Podľa tureckých médií ale vybuchla na poli a nikoho nezranila.

Islamisti z IS na Kobani útočia už od 15. septembra. Ak mesto ovládnu, dostane sa do ich rúk súvislý pás sýrskeho územia pozdĺž tureckej hranice od severovýchodného cípu krajiny po Halab. Z mesta a jeho okolia do susedného Turecka už údajne utieklo viac ako 160-tisíc ľudí. Opačným smerom prúdia podľa agentúry AFP v snahe pomôcť členovia ozbrojenej zložky tureckej Strany kurdských pracujúcich.

K džihádistom sa pridáva stále viac Francúzov

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo v utorok, že počet francúzskych radikálov, ktorí sa pridávajú k extrémistom v Sýrii, sa stále zvyšuje, čo potvrdzuje správnosť tvrdého protiteroristického zákona prijatého v septembri.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL, že počet francúzskych radikálov v regióne sa tohto roku zvýšil o 74 percent na približne tisíc ľudí. Sú medzi nimi tí, čo cestovali do Sýrie a späť a 200 ďalších, ktorí dúfajú, že vycestujú.

Cazeneuve tiež povedal, že úrady monitorujú francúzskeho člena skupiny Islamský štát, ktorého identifikovalo americké ministerstvo zahraničia minulý týždeň. Francúzsko sa ako prvá krajina pridalo k USA v boji proti teroristom IS a zvýšilo monitorovanie ľudí podozrivých zo snahy pridať sa k nim.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Francúzi #džihád #Kurdi #útok radikálov #Islamský štát