Sýrski civilisti sa pre nálety na ciele IS odvracajú od opozície

Spojenecké nálety na ciele radikálov v Sýrii obracajú tamojšiu verejnosť proti sekulárnym oponentom prezidenta Bašára Asada. To odporuje záujmom Washingtonu a ako napísala agentúra Reuters, môže to skomplikovať zámer Spojených štátov urobiť zo Sýrskej slobodnej armády (FSA) hlavného pozemného spojenca leteckých úderov.

30.09.2014 14:30
Sýria, IS, Islamský štát, Foto: ,
Abu Ismail, majiteľ malej továrne, ktorú zasiahli nálety spojencov, ukazuje na svoj zničený majetok.
debata (45)

Nálety, na ktorých sa okrem USA zúčastňuje niekoľko ich arabských spojencov, si vyžiadali zrejme tiež obete medzi civilistami. Tento fakt spolu s nie presne vyjasnenými motívmi USA obracia verejnosť proti FSA, ktorá zásadne nesúhlasí s činnosťou islamských fundamentalistov z radikálnych skupín, ktorí však z pohľadu boja proti Damasku patria k jej spojencom.

„Ľudia sa hnevá na nás,“ povedal Reuters Ahmad Saud, ktorý v roku 2012 dezertoval zo sýrskej armády a založil opozičnú bojovú skupinu 13. divízie, ktorá sa považuje za súčasť FSA.

K FSA sa voľne pripojili ďalšie bojujúce skupiny, ktoré sa tešia podpore Západu alebo sa o ňu usilujú. V Saudových oddieloch je 1 700 ľudí a nedostávajú úplne všetkého – od obuvi po zbrane. Sýrčania tieto skupiny spájajú so Západom a považujú ich za spoluzodpovedné za škody, ktoré spôsobujú nálety.

Nálety na radikálov z Islamského štátu v Sýrii trvajú ešte len týždeň. USA sa snažia civilným obetiam vyhnúť a začali preverovať správy o údajných obetiach medzi civilistami. Už v piatok ale v niektorých oblastiach ovládaných IS ľudia proti leteckým úderom organizovali protesty.

Washington vylúčil spoluprácu s Damaskom v prípade útokov na IS, ale je zrejmé, že letecké akcie sa vyhýbajú vládnym cieľom. To je pre Damask povzbudením a sýrska armáda teraz zosilnila tlak na skupiny, ktoré bojujú proti nej už tri a pol roka.

Zatiaľ nie je zrejmá žiadna koordinácia medzi koalíciou útočiacou na IS zo vzduchu a silami, ktoré by proti IS mohli bojovať na zemi. „Nie je pre nás výhodné bojovať proti IS len preto, že na nich spadne pár Tomahawkov (rakiet), ak si nebudeme istí, že na nás nebude zo vzduchu útočiť sýrska armáda,“ povedal Abdú Salamán z Armády bojovníkov svätej vojny, ktorá je tiež spojencom FSA.

„Budú na nás zhadzovať bomby (sýrska armáda) a my prídeme o všetko, čo sme si vydobyli. Bude to vyzerať, ako by sme si pripravili jedlo, ktoré nakoniec zhltne vláda v Damasku,“ povedal Salaman.

Jeho organizácia vznikla začiatkom roka, má 7-tisíc bojovníkov a Západ práve preveruje, či spĺňa podmienky pre západnú pomoc. Podľa Salamana sa nepodarí Washingtonu získať pozemných spojencov, kým nepríde s uceleným plánom postupu proti IS a zároveň proti Damasku.

Len hŕstka ľudí z FSA zatiaľ prešla utajovaným výcvikovým programom organizovaným CIA. USA chcú na svoju stratégiu proti IS cvičiť tisíce umiernených povstalcov, ale tento program bude dlhodobý. Rozhodnutie o poskytnutí zbraní je ešte ťažšie, pretože stále panujú obavy, že toto vybavenie môže nakoniec skončiť v rukách radikálov. Nálety neschvaľujú všetci členovia FSA. Mnohí sú presvedčení, že USA na svoje operácie vopred upozornili Damask, ale nie FSA.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Bašár al-Asad #Islamský štát