V Únii sa zhodli, že protiruské sankcie zatiaľ nezmenia

Európska únia nebude v tejto chvíli meniť súčasnú podobu svojich protiruských sankcií, spustených pre ukrajinskú krízu.

30.09.2014 14:20
debata (14)

Zhodli sa v tom veľvyslanci členských krajín EÚ, ktorí diskutovali o hodnotení súčasnej situácie na východe Ukrajiny.

Keď únia na začiatku septembra svoje opatrenia naposledy pritvrdila, rozhodla tiež, že zástupcovia členských krajín ešte do konca mesiaca zhodnotia situáciu a v dôsledku tohto hodnotenia rozhodnú, či sa sankcie nejakým spôsobom upravia.

Podľa diplomatov, pre ktorých podklady pre rokovanie pripravila európska diplomatická služba, je na Ukrajine vidieť určitý pokrok, a tamojšie prímerie je cez viacero incidentov v zásade funkčné.

Počas zastavenia eskalácie násilia však podľa diplomatov zatiaľ nezačal politický proces vedúci k riešeniu situácie. Preto vraj nie je v tejto chvíli dôvod na prehodnocovanie európskych sankčných opatrení.

Je pritom pravdepodobné, že o tejto téme budú veľvyslanci EÚ znovu diskutovať v októbri. Európska únia 12. septembra po týždni odkladov a diskusií pritvrdila svoje hospodárske sankcie proti Rusku, spustené v lete.

Hospodárska časť sankčného balíka vtedy ďalej sťažila ruským bankám a ropným firmám prístup na európske finančné trhy a ešte viac obmedzila export určitého tovaru do Ruska. Rozšírený bol tiež zoznam ľudí a firiem zmrazený majetok a zákazom cestovania do EÚ.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #protiruské sankcie