Malmströmová napokon dostala v europarlamente dôveru

Švédka Cecilia Malmströmová v utorok nakoniec získala vo výbore pre medzinárodný obchod Európskeho parlamentu podporu pre svoje pôsobenie v novej Európskej komisii.

30.09.2014 15:07
Cecilia Malmströmová Foto: ,
Cecilia Malmströmová.
debata (2)

Tím budúceho šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera tak v europarlamente prekonal prvú a vopred rozhodne nečakanú prekážku. Predstavovanie kandidátov na členstvo v novom tíme v Bruseli pokračovalo v Európskom parlamente aj v utorok.

Malmströmová bola v pondelok jedným z prvých kandidátov do Junckerovej komisie, ktorí pred europoslancov predstúpili. Vystúpenie súčasnej komisárky pre vnútorné záležitosti sa ale nečakane skomplikovalo.

Niektorí europoslanci totiž upozornili na e-mail z roku 2012, ten mal údajne dokazovať, že Malmströmová zastávala v otázke ochrany dát európskych občanov na serveroch v USA podobný postoj ako americká strana. Zo svojej súčasnej pozície mala Švédka k problematike veľmi blízko.

Malmströmová námietky, že spolupracovala so Spojenými štátmi proti záujmom EÚ pred europoslancami odmietla. Ľavici ale tiež prekážali jej postoje podporujúce uzavretie zmluvy o voľnom obchode s USA známe ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), predovšetkým týkajúce sa otázok okolo možných spôsobov riešenia sporov medzi súkromnými investormi a štátmi.

Frakcia tak v pondelok po vystúpení Malmströmovej, ktorá s ohľadom na TTIP sľúbila napríklad oveľa väčšiu otvorenosť, nedokázala nájsť zhodu a vec muselo rozhodnúť až hlasovanie.

Kandidátka svoj ​​postoj ešte výboru vysvetľovala písomne ​​a práve táto odpoveď podľa zástupcov sociálno demokratickej (S&D) frakcie zmiernila ich pôvodné obavy. Podľa predsedu S&D Gianniho Pittella jeho frakcia vysvetlenie Malmströmovej dokonca uvítala. Žiada však tiež šéfa budúcej komisie Junckera, aby zabezpečil, že do TTIP sa otázka arbitrážneho urovnávania sporov nedostane.

Podľa dostupných informácií dôveru Švédke vyslovilo 26 členov výboru, proti bolo desať a päť sa zdržalo. Plénum europarlamentu bude na konci októbra hlasovať o komisii ako celku tak, aby sa v prípade schválenia mohla ujať práce od začiatku novembra.

„Grilovanie“ Šefčoviča sa očakáva v utorok večer

Dopoludnia sa na „grilovaní“ predstavili Litovčan Vitenis Andriukautis, zodpovedný za zdravotníctvo a bezpečnosť potravín, a Carlos Moedas z Portugalska, ktorý by mal mať na starosti vývoj, vedu a inovácie.

Popoludní vystupujú pravdepodobný komisár pre susedskú politiku a prístupové rozhovory Johannes Hahn z Rakúska a Grék Dimitris Avramopoulos, ktorý sa má starať o migráciu a vnútorné veci.

Večer sa očakáva vystúpenie slovenského zástupcu Maroša Šefčoviča, kandidáta na post komisára pre dopravu, a Chrystosa Stylianidisa z Cypru, pravdepodobne komisára pre humanitárnu pomoc a krízové ​​riadenie.

V stredu popoludní príde rad aj na českú kandidátku do komisie. Věra Jourová by mala byť zodpovedná za oblasť spravodlivosti, ochrany spotrebiteľa a rodovú rovnosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Švédsko #Cecilia Malmströmová