Katalánci prerušili kampaň pred plánovaným referendom

Katalánska vláda v utorok prerušila kampaň pred referendom o nezávislosti plánovaným na 9. novembra po tom, čo španielsky ústavný súd pozastavil v pondelok jeho konanie.

30.09.2014 15:22
debata (1)

Informovala o tom agentúra AFP. Podľa nej katalánska vláda súčasne uviedla, že je odhodlaná dodržať svoj ​​záväzok a nezáväzné hlasovanie zorganizovať.

Katalánska vláda bude rešpektovať zákony, povedal jej hovorca Francesc Homs na rozhodnutie prerušiť kampaň pred hlasovaním. „Zároveň je ale pripravená pokračovať v procese smerujúcom k referendu,“ do­dal.

Španielsky ústavný súd v pondelok oznámil, že musí zvážiť, či nezáväzné katalánske referendum neporušuje španielsku ústavu. Reagoval tak na žiadosť ústrednej vlády v Madride, ktorá chce, aby súd označil referendum za nelegálne.

Katalánsky plebiscit by mal dopomôcť ekonomicky významnému regiónu s vlastným jazykom a kultúrou k politickej i hospodárskej nezávislosti od Madridu.

Volanie po samostatnosti silnie medzi Kataláncami od roku 2010, kedy ústavný súd upravil podmienky autonómie Katalánska, okrem iného odstránil uznanie katalánskeho „národa“.

Keď Madrid v roku 2012 navyše zamietol priznať Katalánsku viac autonómie vo výbere a správe daní, rozhodol sa predseda vlády autonómnej španielskej oblasti Katalánsko Artur Mas usporiadať referendum.

Výsledok hlasovania nie je od Španielska právne vymáhateľný. Záväzné referendum už predtým zakázal španielsky parlament a ústavný súd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum